Претражи овај блог

недеља, 9. јануар 2022.

Yellow Magic Orchestra

 


     Yellow Magic Orchestra (YMO) su veoma uticajan Japanski synthpop/Proto-techno bend.Svojevremeno su smatrani za Japanski ekvivalent Kraftwerk.Svojim radovima pomogli su u nastanku synthpopa,modernog J-popa,techno i house muzike.Medju prvima su koristili sampling tehniku.
     Haruomi Hosono,Yukihiro Takahashi i Ryuichi Sakamoto su medjusobno povremeno saradjivali još od 1970.Sakamoto je bio taj koji je ostale uveo u Kraftwerk svet elektronske muzike.Posle Hosonovog albuma iz 1978 'Paraiso' (Sakamoto i Takahashi učestvovali kao session muzičari),odlučili su da nastave dalje zajedno,kao YMO.Debi album trija je napravljen sa namerom da parodira zapadnjačke stereotipe o Aziji i na njemu su pomešali zapadnjačku elektroniku i funk zvuk sa tradicionalnim Japanskim kompozitorskim tehnikama.Iako zamišljen kao zajebancija,LP postaje iznenadjujući hit i do kraja 1978 več su imali ugovor sa A&M o internacionalnoj distribuciji.
     U sledećih nekoliko godina,YMO postaju veoma popularni u Japanu a redovno se pojavljuju i na Američkim i Evropskim top listama,uz rasprodate turneje na sva tri kontinenta.
     1984,posle realizacije njihovog filma 'Propaganda',Hosono,Takahashi i Sakamoto su 'zaledili' sve aktivnosti kao YMO i posvetili se solo karijerama.
      1993 su se na kratko ponovo sastali i snimili album 'Technodon' pod imenom Not YMO (bivša kompanija Alfa Records je zadržala pravo na ime YMO).
     2007 su se i zvanično vratili ali pod imenom Hasymo,a od 2009 su ponovo YMO.Do 2014 su redovno nastupali (bez studijskih radova) a tada su napravili pauzu zbog bolesti Sakamota.Pošto se Sakamoto oporavio,nastavili su da rade zajedno bilo kao YMO,bilo kao session muzičari na solo projektima članova grupe.

Sealed  (Alfa,1984)



...in coms

1 коментар:

  1. https://app.box.com/s/aelg2qo3qjb32bedf6ej9eexq9f34h77
    https://app.box.com/s/m41e0wk20gp4s7lb2z8jig93ef0rxidf

    ОдговориИзбриши

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...