Претражи овај блог

понедељак, 12. децембар 2022.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (part II - Early Electronic Rockers)

 


      Ploča kojom je započeo 'elektronski rock' bila je 'Good Vibrations',Beach Boysa (1966) na kojoj je visoki cvileći ton bio izveden na thereminu (prototip ranog elektronskog instrumenta iz dvadesetih godina prošlog veka,nazvan po konstruktoru).
     U sledečih par godina 'čudni' zvuci počeli su da dolaze sa svih strana.Od Rolling Stonesa i pesme '2000 Light Years From Home',do eksperimenata Grateful Dead na albumima 'Anthem Of The Sun'(1968) i 'Aoxomoxoa'(1969) i George Harrisona na 'Electronic Sounds'(1969).Od grupa za koje je ton generator bio više od običnog efekta najpoznatiji su (i najkomercijalniji) Hawkwind.Oni su upražnjavali mešavinu hippie idealizma i naučne fantastike sa beskrajno ponavljajućim rifovima.
     Jedan od prelomnih albuma je i 'An Electric Storm' projekta White Noise,koji je svojevremeno bio začudjujuće popularan.
     Manje su poznati,ali zato puno interesantniji,radovi Američkih bendova sa kraja šezdesetih.Lothar And The Hand People su u svojoj postavi imali theremin (Lothar) i moog i na svom debi albumu su govorili o temama koje su i danas popularne ('Machines','Sex & Violence').
     Silver Apples su činili bubnjar Dan Taylor i elektronski operator Simeon.Oni su bili prethodnci elektronskih garage grupa iz sedamdesetih,kao što su Cabaret Voltaire i Throbbing Gristle,i svirali su nervozni,pulsirajući rock,izvanredne napetosti i energije.
     Fifty Foot Hose su bili mnogo sumorniji ali i manje uspešni.njihov album 'Cauldron' je pretežak zbog nametljivog sintetizovanja.
     Najbolji su bili United States Of America.Koristili su specialno napravljen synth (delo članova grupe Byrda i Durrella),ring modulator i eho.Takodje,modifikovali su elektronski i sve ostale instrumente (bubnjeve,violine...)ali su uspeli da zadrže suštinu rocka.Njihov istoimeni album iz 1968 reflektovao je njihov interes za savremene metode komponovanja i kičastu bombastičnost 'pleh' orkestara kao metafore američkog duha.
     Joseph Byrd,glavni čovek u United States Of America,1969 je osnovao nov sastav,Joe Byrd & The Field Hippies i snimio album 'The American Metaphysical Circus',album sličnog profila ali manje elektronski dominantan.Byrd nikada nije dobio pažnju koju je definitivno zaslužio i vratio se 'ozbiljnim' projektima...........

An Electric Storm  (Island,1969)


Presenting...  (Capitol,1968)


Silver Apples  (Kapp,1968)


Cauldron  (Limelight,1968)


The United States Of America  (Columbia,1968)


The American Metaphysical Circus  (Columbia,1969)




  WHITE NOISE.....https://www108.zippyshare.com/v/UYARAm7w/file.html

  LOTHAR & The HAND PEOPLE.....https://www108.zippyshare.com/v/8ss7O4Av/file.html

 SILVER APPLES.....https://www108.zippyshare.com/v/aB7nyHyq/file.html

 FIFTY FOOT HOSE.....https://www108.zippyshare.com/v/rcxksAOE/file.html

 UNITED STATES OF AMERICA.....https://www108.zippyshare.com/v/L6xgeyfC/file.html

 JOE BYRD & The FIELD HIPPIES.....https://www108.zippyshare.com/v/dEaRcEfu/file.html

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...