Претражи овај блог

понедељак, 30. јануар 2023.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (part V - Modern Dance)

 


     Jedan od najinteresantnijih procesa u modernom rocku je ponovno javljanje iteresa za elektroniku i sintesajzere kao izvore zvukova koji se ne mogu dobiti drugim sredstvima.To je reakcija na shvatanje sintesajzera kao običnog instrumenta sa klavijaturama koje je karakterisalo prog-rock i pretilo da uguši potencijal elektronskih instrumenata.
     U suštini,klavirska tehnika više nije važna-čak ni neophodna-za upotrebu sintesajzera.Sve što je potrebno je rudimentarno znanje kako ta stvar radi i malo mašte.Sintesajzeri više nisu isključivo stvat 'talentovanih' muzičara i više nisu (pojavom uredjaja od 200 ili manje,funti) privilegija bogatih.
     I baš kao što su proizvodnju i distribuciju ploča demistifikovale male nezavisne kompanije,sintesajzer je postao prvi demistifikovani instrument.Ne samo da je potrošač dobio pristup raznovrsnoj muzici koja nije kontrolisana od strane multinacionalnih kompanija uslovljenih samo profitom,već ima priliku da bude i nešto više od potrošača.
     Pere Ubu snose priličnu odgovornost za popularisanje sintesajzera kao generatora zvuka.Njihov synth majstor,Allen Ravenstine,pokušavao je,simbolično,da predstavi zvuk mozga u muzici benda maštovitom upotrebom cvilećih zvukova,zavijanja i šumova (white noise).Jednostavno i efektno!Ni hladno,ni dosadno.Zato,osim što koriste konstrukcije netipične za rock,prave najšašaviju muziku pogodnu za igru (i jednu od najviše nervirajućih).Njihov LP 'Modern Dance' jedan je od najvitalnijih albuma decenije.
     Suicide se manje upuštaju u avanture,ali takodje pokazuju da elektronika ne mora uvek predstavljati tmurno otudjenje.to postižu spajajući jednostavnu instrumentalizaciju sa dahtavim,napuklim vokalom koji poseže u rani rock'n'roll.Ne mnogo drugačije od Silver Apples a kada se uzme u obzir njujorška naklonost art-rocku pravo je čudo da ih ne sledi čitava gomila imitatora.
     Novi underground iz San Fracisca je predstavljen na albumu 'Subterranean Modern'(1978).Anonimusi iz Residents bitišu na granici izmedju humora i politike,tamo gde ne samo da je sve moguće,već je i verovatno.Sintesajzer je za njih samo jedan od stotinu instrumenata,većinom kućne izrade.
     Chrome mešaju elektroniku,heavy metal,kolaže traka,konkretnu muziku i SF slike da bi stvorili najdivljiji rock proizveden u Americi.Iako koriste elemente iz 'ozbiljne' eksperimentalne muzike,izbegavaju sumornost primitivnom,dinamičnom prezentacijom.
     Tuxedomoon koriste krivudave,ljuljajuće teksture kombinovane sa neobičnom upotrebom gitare,violine i saksofona,stvarajući atmosferu nelagodnosti i urbane paranoje.

PERE UBU The Modern Dance (SP)


SUICIDE Dream Baby Dream


RESIDENTS Babyfingers


CHROME New Age


TUXEDOMOON No Tears



PU..........https://www101.zippyshare.com/v/DO5nWiuJ/file.html

SU..........https://www101.zippyshare.com/v/pGy6NxIn/file.html

RE..........https://www101.zippyshare.com/v/bF6FjW6P/file.html

CH..........https://www101.zippyshare.com/v/WqxtiKeS/file.html

TM..........https://www101.zippyshare.com/v/OMGYRh7h/file.html

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...