Претражи овај блог

уторак, 28. фебруар 2023.

Billy Currie

 


     William Lee Currie,multi-instrumentalista,dugogodišnji je klavijaturista Ultravox.Ljubav prema muzici razvio je još u ranom detinjstvu,drndajući po gitari koju mu je kupio rodjak.Nešto kasnije pohadja časove violine i peva u horu.Krajem šezdesetih upisuje se na obližnji muzički koledž i svira u različitim orkestrima.Currie je savladao više muzičkih instrumenata (klavijature,flautu,violončelo...) i tokom sedamdesetih upoznaje momke sa kojima će kasnije osnovati Ultravox.
     Crpeći utucaje iz muzike Roxy Music i Bowiea,Ultravox postaju bitan faktor synthpop/new wave scene krajem sedamdesetih a komercijalni uspeh doživljavaju 1980 sa albumom 'Vienna'.Bend se raspao 1987 i Billy je započeo solo karijeru albumom 'Transportation',1988.2000 je osnovao sopstvenu izdavačku kompaniju Puzzle.
     Tokom godina Currie je gostovao na brojnim albumima drugih muzičara,uključujući Phil Lynotta ('Solo In Soho'),Gary Numana ('Pleasure Principle'),Steve Howea ('Turbulence') i Visage (koautor je 'Fade To Grey').

Sinews Of The Soul  (Puzzle,2006)


Sixty Minutes With Billy Currie  (Voiceprint,2007)



PS : 'Sinews Of The Soul' je album grupe HUMANIA,koju je Currie osnovao 1988.Materijal za ovaj album je snimljen još 1989 ali je,iz meni nepoznatih razloga,objavljen tek 2006.

lnks in...

1 коментар:

  1. https://mega.nz/file/QckUQbJJ#6_Ej4O4k1ADqd9VmoajjszMB0CmA2KN1MWPDSKx9jNk
    https://mega.nz/file/EQFjCThY#aR5-kj5DiNzZZfdZQDzyOvQWBSHBn12YwwQVy61b_-Y

    ОдговориИзбриши

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...