Претражи овај блог

среда, 15. фебруар 2023.

BUY, BEG OR STEAL : This Nation's Saving Grace (Beggars Banquet,1985)

 

      The Fall su bili jedan od najdugovečnijih post-punk bendova i za to postoji veoma dobar razlog.Dok se sumorna politička vizija grupa poput Gang Of Four,Wire ili PIL raspala tokom šljaštećih osamdesetih,stalne promene članova i naizgled neiscrpan izvor cinizma i vatrenosti Mark E. Smitha održali su Fall živim i vitalnim u ovom periodu.A bilo je toliko toga za kritiku u osamdesetim kao i krajem sedamdesetih,posebno u problematičnoj ekonomiji Smithove Britanije.
     Dok je početak benda predstavljao kakofoniju gitarske buke,klimavih bubnjeva i Smithovog urlajuće-deklamujućeg vokala,sredinom osamdesetih malo su ublažili svoj muzički atak.Sa gospodjom Smith (Brix) u postavi,napravili su svoj najpristupačniji album,'This Nation's Saving Grace'.Pomereno funky u duhu Gang Of Four,ali i sa oštrom eksperimentalnošću ranih Velvet Underground i kraut čudaka Can,ovo je album uz koji,čak,možete i pleasati!
     U stvari,Smithov savršeni omaž Can-u ('I Am Damo Suzuki') iskreno će nasmejati svakog ljubitelja ove Nemačke grupe,istovremeno služeći kao odličan početak za one koji nisu upoznati sa Can muzikom,a prisutan je i iskrivljeni humor u ponavljajućoj lirici neobično prijatne,akustične numere 'Paint Work',ali možda je to uradjeno slučajno,bez namere.Većina 'This Nation's Saving Grace' je bombastična,gorka i intenzivna,ali nabijeni bas i synth melodije u 'Cruiser's Creek' i 'LA',teraju vas da tražite još.Relativna pristupačnost neurotičnog fanka u 'Spoilt Vicorian Child' i 'What You Need',pomaže da ovaj album postane prvi korak pri stupanju u divni i zastrašujući svet Fall.
Mansion
Bombast
Barmy
What You Need
Spoilt Victorian Child
LA
Vixen
Couldn't Get Ahead
Gut Of The Quantifier
My New House
Paint Work
I Am Damo Suzuki
To NK Roachment  Yarbles
Petty Thief Lout
Rollin' Dany  (Gene Vincent & The Blue Caps)
Cruiser's Creek
Mark E. Smith - vocals,violin,guitar,harmonica
Brix Smith - guitar,vocals
Steve Hanley - bass,backing vocals
Craig Scanlon - guitar,backing vocals
Karl Burns - drums,backing vocals
Simon Rogers - keyboards,guitar,bass,drum machine,backing vocals


Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...