Претражи овај блог

субота, 8. јул 2023.

BUY, BEG OR STEAL : Pretenders II (Sire,1981)

 

     Prvi album Pretendersa je sadržao sve ono što ih je učinilo instant uspešnim,a takodje je bio i idealan kandidat da prenese evandjelje britanskog new wavea preko okeana.Ovaj album je spojio klasičan brit-rock ('Stop Your Sobbing'-Kinks) sa sopstvenim pop-rock klasicima ('Kid','Brass In Pocket') i pomalo transgresivnim seksualnim pričama ('Private Lives','Tattooed Love Boys').Jedinstveni 'američki' vokal Chrissie Hynde,uparen sa tribal ritmovima Chambersa i sjajnom gitarom James Honeyman-Scotta,bio je blizu savršenstva koliko je to jedan bend sa kraja sedamdesetih mogao da ostvari.Ipak,prekomerna turneja,u kombinaciji sa zloupotrebom hemijskih supstanci,pomogla je da se kreativni sokovi donekle zaustave.Bilo je vreme za 'težak' drugi album.
     Kritika nije bila oduševljena zbog 'copycat' stila i,u to vreme,album je proglašen za razočarenje.Na 'Pretenders II' je još jedna Kinks pesma (prelepa 'I Go To Sleep') i još transgresivnih gluposti ('Bad Boys Get Spanked','The Adultrees').Neke pesme ('Message Of Love','Talk Of The Town') su već ranije objavljene na EP-u 'Extended Play' (mart 1981).Pa ipak,vreme je bilo ljubazno prema ovom albumu.Lišen dodatnih asocijacija,'Pretenders II' je sjajan primer svega što je bilo dobro u ovoj postavi.
     Honeyman-Scott je besprekoran u 'Message Of Love',šireći ljupke akorde preko bolnog vokala Chrissie Hynde.Čežnja je opipljiva u 'Talk Of The Town'.Hynde nije bila samo feministička ikona već i duboko dirljiv izvodjač.Slušanje 'Day After Day' tragično pokazuje da je bend svestan kako se život na ivici završava u suzama.
     Par meseci kasnije sve je bilo gotovo,i iako su se Hynde i Chambers vratili,više nikada nije (i nije moglo) biti isto.Srećom,još uvek postoje Pretenders I & II da nas podsećaju...
The Adultrees
Bad Boys Get Spanked
Message Of Love
I Go To Sleep     (Kinks)
Birds Of Paradise
Talk Of The Town
Pack It Up
Waste Not Want Not
Day After Day
Jealous Dogs
The English Roses
Louie Louie
Chrissie Hynde - lead vocal,rhythm guitar
James Honeyman-Scott - lead guitars,keyboards,backing vocals
Pete Farndon - bass,backing vocals
Martin Chambers - drums,backing vocals
+
Chris Mercer,Henry Lowther,Jeff Bryant - horn section


Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...