Претражи овај блог

среда, 9. август 2023.

BUY, BEG OR STEAL : Rum, Sodomy & The Lash (Stiff,1985)

 

     'Rum,Sodomy & The Lash' (producent Elvis Costello) je svedočanstvo o bogatom muzičkom talentu Pogues,iako lista kompozicija sa ovog albuma sadrži polovinu originala, dok drugu polovinu čine obrade tradicionalnih irskih pesama.Shane McGowan je nesumnjivo centralna tačka albuma,ali iako ne glavni kompozitor u grupi,multi-instrumentalista James 'Maestro' Fearnley,zajedno sa Jem Finnerom,klučni su za instrumentalnu podlogu i aranžmane.
     'The Sick Bed Of Cuchulainn' savršeno otvara album.Radi se o tipičnoj McGowanovoj,viskijem natopljenoj priči u kojoj se irrska mitologija stapa sa republikanskim aktivizmom,anti-fašizmom i likovima iz literature i umetnosti.
     Odatle,numere su perfektno poredjane i slede mučni lament 'The Old Main Drag',vrišteći pandemonijum 'The Wild Cats Of Kilkenny',itd,itd...Očaravajući vokal Cait O'Riordan u 'I'm A Man You Don't Meet Everyday' demonstrira da je nepojavljivanje njenog vokala na više Pogues pesama pravi kriminal.'Fairytale Of New York' je prvobitno planirana kao duet Shanea i Cait,ali je ona napustila bend spetljavši se sa Costellom.
     I tako,veselo do samog kraja.Iako na sve strane pršte entuzijazam i razdraganost kafanske pijanke,od omota pa do poslednje pesme na albumu,'Rum,Sodomy & The Lash' je mračan album koji propušta malo svetlosti govoreći uglavnom o gubitku i smrti.E,to je upravo ono u čemu Pogues briljiraju.'Rum,Sodomy & The Lash' je savršen sažetak Poguesa - jedi,pij i veseli se,danas,a sutra...sutra ćemo umreti. 

The Sick Bed Of Cuchulainn
The Old Main Drag
The Wild Cats Of Kilkenny
I'm A Man You Don't Meet Everyday (traditional)
A Pair Of Brown Eyes
Sally McLennane
Dirty Old Town (Ewan McCall)
Jesse James  (traditional)
Navigator  (Phil Gaston)
Billy's Bones
The Gentleman Soldier  (traditional)
...And The Band Played Waltzing Matilda  (Eric Bogle)
Shane McGowan - vocals
Spider Stacy - tin whistle,vocal ('Jesse James')
James Fearnley - accordion
Jem Finer - banjo
Cait O'Riordan - bass,vocal ('I'm Not A Man...')
Andrew Ranken - drums
Philip Chevron - guitar,mandolin
+
Henry Benagh - fiddle
Dick Cuthell - french horn
Tommy Keane - pipes


Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...