Претражи овај блог

среда, 27. септембар 2023.

BUY, BEG OR STEAL : Fear (Island,1974)

 

     Oštre ivice, gotovo potpuno odsutne na prethodnim albumima, isplivale su na površinu na Fear. To je uglavnom rezultat saradnje sa Roxy Music triom, Eno-Manzanera-McKay, koji su uhvatili abrazivnost i eksperimentalnost Caleove muzike. Veza Calea i Enoa deluje gotovo neizbežna: obojica su bili inovatori u prethodnim bendovima, pre nego što su ih vodje grupa izbacile nakon par albuma. Cale je izjavio da je glavna stvar u tome da nastavi da radi na pesmama koje je Reed odbacio u Velvetima, i, na neki način, ovaj LP je uspešan nastavak eksperimentalnosti započete na White Light/White Heat. Paradoksalno, Fear je istovremeno i logičan nastavak prva dva Caleova solo albuma, s’ obzirom da pola materijala čine fine balade koje bi se odlično uklopile na bilo koji od spomenutih albuma. Sa raznolikošću stilova, Fear spada u sam vrh Caleovih ostvarenja, pokazujći njegovu sposobnost da komponuje i melodične piano pesme poput ’Ship Of Fools’ i mnogo hrabrije, eksperimentalnije, poput ’Gun’.
     ’Fear Is The Man’s Best Friend’, odredjuje ton celog LP-a, sa pop/piano početkom, pre nego što ulete haotične gitare i Caleov vrišteći vokal. Richard Thompson, uz Manzaneru i Bryn Hawortha čini fantastičan slide gitarski trio u ’Momamma Scuba’. Manzanera i Eno se sjajno prepliću u ’Gun’ dok se na ’tišoj’ strani izdvajaju ’Ship Of Fools’, ’Buffalo Ballet’ i delikatna ’Emily’.
     Fear pokazuje i nežnu i odvažnu, eksperimentalnu stranu Calea, i zato je verovatno, najbolji način da steknete prvi uvid u Caleov solo rad.
Fear Is The Man's Best Friend
Buffalo Ballet
Barracuda
Emily
Ship Of Fools
Gun
The Man Who Couldn't Afford To Orgy
You Know More Than I Know
Momamma Scuba
John Cale - vocals,bass,guitar,keyboards,viola
+
Phil Manzanera - guitar
Brian Eno - synths
Richard Thompson - slide guitar (Momamma Scuba)
Fred Smith - drums
Doreen Chanter,Irene Chanter,Liza Strike - backing vocals
Archie Legget - bass
Judy Nylon - lead vocal (The Man Who Couldn't...)
Bryan Haworth - slide guitar (Momamma Scuba)

Нема коментара:

Постави коментар

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...