Претражи овај блог

субота, 25. новембар 2023.

Divinyls

 


     Australijski rock bend,predvodjen jednom od najdinamičnijih ženskih vokalista,Christinom Amphlett.Ona i gitarista Mark McEntee,uz večito promenjivu postavu Divinylsa,kreirali su neke od najboljih i najenergičnijih pop-rock albuma koji su stigli iz Australije.
     Christina je napustila (pobegla?) dom sa 14 godina i priključila se Sydney-skoj postavi One Top Gypsy,ambicioznom country-rock bendu,1971.U sedamnaestoj godini odlazi u Evropu (Pariz,Španija).Po povratku u domovinu priključuje se crkvenom horu,razvijajući svoj glas.Na jednom nastupu se i upoznala sa McEntee-em i od tada počinje njihov profesionalni odnos.
     1980,počinju sa svirkama u pubovima i barovima kao Divinyls,praćeni iskusnim Australijskim muzičarima.Ken Cameron,režiser,je u to vreme tražio bend za svoj film 'Monkey Grip',i impresioniran Amphlettovom,ne samo da angažuje ceo bend već i Christini daje manju ulogu.Ono što Cameron nije mogao ni pretpostaviti je da će Divinyls uraditi kompletan soundtrack.
     Numera iz filma,'Boys In A Town',postaje hit singl u Australiji i bend se našao u poziciji da bira izdavačku kuću.Chrysalis im nudi najbolje uslove i,1983,objavljuje album 'Desperate'.Grupa intenzivno nastupa širom sveta uz,već uobičajene,promene u postavi i menadćmentu.1985 objavljuju album 'What A Life' (čak tri producenta radila na albumu).
     Divinyls prave duge pauze izmedju albuma,mada je to možda i uzrok njihove dugovečnosti,jer svakom izdanju prilaze kao da počinju sve ispočetka.
     1991,njihova numera 'I Touch Myself' postiže svetski uspeh,i saqsvim je jasno da Divinyls više nisu grupa,već duo Amphlett/McEntee,plus session muzičari.Amphlett je uspešno glumila i u par filmova (izuzetna uloga Judy Garland u mjuziklu Peter Allena 'The Boy From Oz').Nažalost,preminula je 2013 posle duge borbe sa rakom dojke.

Monkey Grip  (WEA,1982)


Desperate  (Chrysalis,1983)


What A Life  (Chrysalis,1985)


Temperamental  (Chrysalis,1988)


Divinyls  (Virgin,1991)


Underworld  (BMG,1996)




links in...

Нема коментара:

Постави коментар

Peroxide

       Svojevremeno veoma obećavajući bend iz New Yorka, koga su krajem sedamdesetih osnovali bivši članovi grupe Arthur's Dilemma - Geo...