Претражи овај блог

уторак, 27. фебруар 2024.

Chrome

 


     Pre industrial-a,postojali su Chrome.Pre goth rocka,postojali su Chrome.Pre noise rocka,postojali su Chrome.Pre death-punka,postojali su Chrome.
     Uprkos svom revolucionarnom radu,grupa iz San Francisca je ostala kult opsesija manjine,neprepoznata od strane prosečnih rock konzumenata.Chrome su mixovali punk sa psihodelijom i prog rockom i inovativno koristili semplove,tape loop-ove,ritam mašine...(uz mnogo,mnogo tableta LSDa).Sve ovo je rezultiralo zastrašujućom i misterioznom muzikom koju su neki kritičari opisali kao 'HP Lovecraft does Bladerunner'.
     Priča o Chrome započinje povratkom u Californiju momka po imenu Thomas Wisse,velikog ljubitelja Stooges i King Crimson.U domovini menja ime u Damon Edge i posle rada u avangardoj postavi Ba Ka Da osniva Chrome.Posle problematičnog početka u band stiže girarista Helios Creed i Chrome započinju svoj pravi život.
     Iako su svakim albumom bili sve bolji i bolji,bend (Edge,Creed i promenjiva ritam sekcija) prestaje da postoji posle albuma '3rd From The Sun',1982.Komunikacija izmedju Edgea i Creeda se potpuno prekinula.Delimičan razlog razlaza je verovatno Edgeovo preseljenje (sa suprugom Fabienne Shine,ex vokalom Francuskog benda Shakin' Street) u Evropu,što Creedu nikako nije odgovaralo.
     Tokom osamdesetih i devedesetih,Edge je nastavio da koristi ime Chrome,izdajući i nastupajući albume pod ovim imenom,ali i solo,kao Damon Edge (bez neke veće razlike u zvuku). Creed je uspostavio saradnju sa Amphetamine Records i izdao nekoliko odlično ocenjenih albuma.
     1995,Edge je pronadjen mrtav u svojoj kući u Redondo Beachu,posle čega je Creed reaktivirao Chrome i nastavio da nastupa (sa nekim starim i nekim novim članovima) pod ovim imenom.

The Visitation  (Siren,1976)


Alien Soundtracks  (Siren,1977)


Half Machine Lip Moves  (Siren,1979)


Read Only Memory  (Siren,1979)


Red Exposure  (Beggars Banquet,1980)


Inworlds  (Don't Fall Off The Mountain,1981)


Blood On The Moon  (Don't Fall Off The Mountain,1981)


Third From The Sun  (Don't Fall Off The Mountain,1982)




...in coms

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...