Претражи овај блог

понедељак, 18. март 2024.

BUY, BEG OR STEAL : No More Heroes (UA,1977)

 

     Drugi album za Stranglers na kome često prelaze granicu dobrog ukusa u pokušaju da šokiraju publiku.Doduše,to je istovremeno i fantastičan album,koji mnogi (i ja medju njima) smatraju klučnim albumom benda.Slagali se ili ne sa ovom procenom,ne može se poreći da je No More Heroes klasik punk rocka.
     Počinje žestoko sa 'I Feel Like A Wog',koja bi trebalo da je anti-rasistička,ali nekako ispada da nije.Ne smatram da su Strangs pokušali da proguraju rasizam,samo su se malo 'zaigrali' u nameri da šokiraju javnost u Britaniji.'Bitching' je pravi rock na Stranglers način i jedna je od par numera koje mi zvuče poput ranih XTC(i to nije zamerka).Pretpostavljam da je to zato što baš i ne možete mnogo toga da uradite sa orguljama u punku.'Burning Up Time' je još jedna od pesama gde podsećaju na XTC.U 'Dead Ringer' se kao vodeći vokal pojavljuje apsolutno demonski glas Dave Greenfielda.Što se vokala tiče,'Peasant In The Big Shitty' je po mom skromnom mišljenju najbolja izvedba na albumu i glas ponovo pripada Greenfieldu.Da sam se ja išta pitao u to vreme,glasao bih da Greenfield bude glavni pevač u grupi.
     'Dagenham Dave' je iznenadjujuće saosećajna priča o samoubistvu prijatelja i otkriva nešto dublje ispod grube spoljašnosti Stranglers.Za 'Bring On The Nubiles' sam uvek smatrao da bi bila idealna pesma za požudne aliene.Prva strana se završava sa 'Something Better Change',najboljom orguljaškom punk pesmom koju ćete ikada čuti.Stranu B otvara naslovna numera,koja liči na Doors ali u petoj brzini.Jesam li već spomenuo kako je Greenfield fenomenalan na ovom albumu?Ne? E pa ovo je savršen trenutak.U 'No More Heroes' sve apsolutno funkcioniše,postižući psihodelični punk zvuk koji uspeva da istovremeno zvuči i prostački i intelektualno.Uostalom nema puno bendova koji bi zvučali podjednako autentično pevajući o Lavu Trockom i malim devojčicama.
     Ponovo ću pomenuti Greenfieldov vokalni performans u 'Peasant In The Big Shitty' gde zvuči kao bezobrazni mladji brat Boris Karloffa (što mu kao najmladjem od devetoro dece nije bilo teško izvesti) ili kao kada bi Dave vanian pevao kao što izgleda.Posle prosečne 'English Towns' album završava 'School Mam';pesma o vremešnoj direktorki škole koja umire masturbirajući dok posmatra seksualni čin.
     Ako prevazidjete bezobrazno,odvratno i jezivo na albumu No More Heroes - za mnoge je to bilo i biće veliko AKO - čućete zvuk heroja u nastajanju.

I Feel Like A Wog
Bitching
Dead Ringer
Dagenham Dave
Bring On The Nubiles
Something Better Change
No More Heroes
Peasant In The Big Shitty
Burning Up Time
English Towns
School Mam
Hugh Cornwell - guitars,vocals
J.J. Burnel - bass,vocals
Dave Greenfield - keyboards,vocals
Jet Black - drums,percussion
     

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...