Претражи овај блог

петак, 5. април 2024.

Neko Case

 


     Američka pevačica i kompozitor,rodjena 1970 u Virdžiniji.Dom je napustila u petnaestoj godini i sledeće tri godine svirala bubnjeve u nekoliko punk bendova.1994,seli se u Vancouver,gde pohadja umetničku školu i istovremeno svira u punk bendu Maow.1998 odlazi u Seattle i započinje solo karijeru,formirajući svoj prateći band The Boyfriends.
     Njen debi LP 'The Virginian' je blizak tradicionalnom country zvuku i sadrži mix obrada i originalnih numera.'Furnace Room Lullaby' nastavlja istom stazom uz nešto više 'country noir' elemenata,koji će definisati njenu kasniju karijeru.Povremeno nastupa sa Carolyn Mark,pod imenom Corn Sisters a njeni vokali se mogu čuti i na albumu kanadskih indie/pop rokera New Pornographers,'Mass Romantic',sa kojima je nastavila saradnju i na kasnijim izdanjima,kao povremeni član.
     Početkom 2000,odlazi u Chicago,tada meku alternativnog countrya.2001 objavljuje EP 'Canadian Amp' (bez The Boyfriends) sa šest obrada (Neil Young,Hank Williams...).2002 se pojavljuje njen najpoznatiji i najpriznatiji LP,mračni,eklektični 'Blacklisted'.Iste godine nastupa na turneji Nick Cavea.
     2004,potpisuje ugovor sa ANTI- i realizuje živi album.Priznanja kritike dobijaju i sledeća ostvarenja:'Fox Confesor Brings The Flood' i 'Middle Cyclone',koji je i njen prvi Top-10 album u USA...
     2022 se pojavio kompilacijski album 'Wild Creatures' na kome se nalazi i potpuno nova pesma 'Oh,Shadowless',i,za sada,je to poslednje izdanje Neko Case.

Wild Creatures  (ANTI-,2022)



     
...in coms

1 коментар:

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...