Претражи овај блог

среда, 17. април 2024.

Yachts

 


     Malo poznati Britanski bend koji je početkom osamdesetih stvarao ubistveni power pop i koji je zaslužio svetsku popularnost,ali,nažalost,njihova dva albuma su ostala poznata samo malobrojnim ljubiteljima dobrag pop zvuka.
     Yachts su osnovali Henry Priestman i Martin Dempsey,bivši članovi R&B benda Albert Dock,1977 u Liverpoolu.
     Yachts su se opredelili za pop-rock zasnovan na lebdećim,kompleksnim klavijaturama,bogatim harmonijama i naglašeno pametnim tekstovima.
     Iza štreberskog imidža krio se neobičan smisao za humor i to je uočio Elvis Costello koji ih je angažovao kao predgrupu za nastup u Liverpoolskom klubu Eric's,u julu 1977.
     Ugovor sa Stiff Records rezultirao je stravičnim pop biserom 'Suffice To Say',a onda su,na nagovor Costella,prešli u Radar Records.
     Debi album zvukom pomalo podseća na Squeeze (sličan zvuk Farfisa klavijatura) i donosi puno dopadljivih melodija i neobične (ali zabavne) lirike.
     Drugi album,'Without Radar',realizovan je 1980 i ponovo donosi pop pesme zamršene strukture,poput 'Life Saving Is Easy' ili 'March Of The Moderates'.
     Komercijalnost ih je zaobišla u velikom luku,pa su Yachts ostali jedna od najpotcenjenijih Britanskih pop/new wave grupa.
     Dempsey napušta Yachts posle drugog albuma i priključuje se Pink Military.JJ Campbell,(prvobitni vokal,napustio bend 1978),1980,osniva It's Immaterial (u kome su svirali i Dempsey i Priestman do 1984).Priestan je posle definitivnog raspada Yachts 1981 (paralelno svirao i u Illuminations,pratećem bendu Bette Bright) nastupao sa It's Immaterial,Wah! i Christians.

Yachts  (Radar,1979)


Without Radar  (Radar,1980)



links in...

Нема коментара:

Постави коментар

PSYCHEDELIA : Experimental Audio Research, Crystalized Movements, Blair 1523

  EXPERIMENTAL AUDIO RESEARCH  Mesmerized  ( Space Age,1994 )     Sonic Boom (ex-Spacemen 3) presents this 60 min. ambient space-jam. https:...