Претражи овај блог

петак, 5. јул 2024.

A.R. Kane

 


     Muzičko partnerstvo Alex Ayulia i Rudy Tambale, AR Kane su nastali u Londonu, 1986. Štampa ih je nazvala 'crnim Jesus & Mary Chain'. Prvi singl im objavljuje One Little Indian, a onda se, 1987, sele u 4AD i saradjuju sa Robin Guthriem (Cocteau Twins). 
     Gazda 4AD, Ivo Watts-Russell, spaja duet sa Martyn i Steven Youngom (Colourbox), Chris 'CJ' Mackintoshem i DJ Dave Dorellom, radi snimanja singla koji bi predstavljao fuziju ritmova i beatova klasičnog soula sa modernim elektro zvukom i produkcijom. rezultat je numera 'Pump Up The Volume', izdata pod imenom M.A.R.R.S. Sve se završilo tim jednim, jedinim (doduše ogromnim) hit singlom, a AR Kane se sele u Rough Trade.
      1988 objavljuju kosmički funk album '69', a 1989 dupli LP 'i', koji donosi još impresivniji zvuk, menjaqjući se od melodičnog dance popa ka epskim dub mozaicima. I onda....ništa. Tri godine apsolutne tišine do albuma 'Americana' (par novih pesama plus najbolje stare numere). Sledeći 'pravi' LP izdaju 1994,'New Clear Child', ali je on ostao totalno ignorisan, tako da je bilo očigledno da je vreme AR Kane prošlo, i duo je prestao sa radom.
     Strahovito podcenjeni u svoje vreme, AR Kane su stvarali muziku u kojoj leže koreni svega bitnog u devedesetim - od shoegazinga, preko trip-hopa do ambijentalnog dub-a, pa čak i post-rocka.

Complete Singles Collection  (One Little Indian,2012)



...in coms

Нема коментара:

Постави коментар

2 Belgen

       2 Belgen su osnvali pevač i gitarista (kasnije se prebacio na synth) Rembert De Smet i bubnjar Herman Celis, 1982, u Ghentu (BEL). De...