Претражи овај блог

понедељак, 23. децембар 2019.

Bad Brains


     Osnovani su u Washingtonu 1975,kao Mind Power, i u početku su svirali jazz rock.1977 otkrivaju Sex Pistols i Damned i okreću se punk zvuku,uzimajući ime Bad Brains i gubeći originalnog pevača Sid McCraya (koji ih je i uveo u punk vode).Svirali su Pistols/Clash obrade ali su tek sa originalnim materijalom došli na svoje.Crpeći inspiraciju iz Britanskog punka i rastućeg interesovanja za rasrafarijanizam,što ih je kasnije dovelo na klizav teren,naizmenično su smenjivali punk udare sa reggae zvucima.Ekstremna brzina pesama i energični live nastupi,omogućavaju bandu da postane integralni deo DC punk scene osamdesetih.
     Sami su izdali debi singl 'Pay To Cum'(1980),zapanjujuće brzu i zapanjujuće dobru ploču.To je sigurno jedan od prvih hardcore singlova.neko se neće složiti i navešće Black Flag 'Nervous Breakdown' ili Middle Class 'Out Of Vogue' (oba iz 1978) kao začetke hardcore punka,ali Bad Brains su mnooogo brži i,bar za mene,mnogo bolji.
     1981,sele se u NYC gde snimaju debi album,'Bad Brains' (originalno samo kasetno izdanje 1982).Album se sastoji od sirovih,ali uzbudljivih studijskih numera i nekoliko live snimaka,pokazujući njihovu sklonost ka mešanju brzih,speedcore pesama sa autentičnim dub reggaeom.Iako zvuči kao kolekcija dobro uradjenih demo snimaka koja je izdata u glupavom formatu,album ih predstavlja muzičkom svetu u pravom svetlu.
     Brojni problemi prate ovaj period rada banda:tuče sa drugim grupama,optužbe za kradje (nedokazano) i homofobičnost (dokazana),novčani problemi...
     Bez obzira na sve njihov prvi pravi LP,'Rock For Light',bio je sjajan,ponavljajući neke pesme sa kasetnog debija u mnogo ispeglanijoj produkciji (Ric Ocasek!!!) uz izuzetne nove radove kao što su 'How Low Can A Punk Get','Destroy Babylon' ili 'Rally Round Jah Trone'.Ploča za svaki respekt,jedan od najboljih USA hardcore albuma.HR napušta band 1984 radi solo karijere.
     1985 se okuplaju ponovo radi albuma 'I Against I',prosečna funk/metal kombinacija sa koje bih jedino preporučio naslovnu numeru.Čak su i reggae stvari,u kojima su inače odlični,mlakušne.HRov vokal zvuči kao da je sniman telefonom,što je u stvari i tačno jer je u to vreme malčice leškario u zatvoru zbog posedovanja.
     Sledeće godine HR ponovo odlazi (uz njega i njegov brat Earl Hudson) pa band sa novom postavom snima 'Quickness',1990.HR se vraća pred kraj snimanja i izbacuje sve snimljene vokale,ubacujući svoje.Hibrid metala,funka i hardcore punka dobija dobre kritike,ali ih HR ponovo napušta.Njegova zamena na turneji,Chuck Mosely (Faith No More),takodje se ne zadržava dugo pa se grupa raspada,opet.
     Uzdižu se iz pepela 1993,sa novim vokalom,Israel Joseph-I,koji se u prvi mah učinio kao idealno rešenje.Ali ponovo nedostaje magije u brzim pesmama a sporije deluju nategnuto.
     Zašto ih je,od sveg sveta,baš Madonna regrutovala za njenu etiketu Maverick,ostaće,verovatno misterija.'God Of Love',okuplja originalne članove i producenta Ocaseka (!),predstavljajući više reggae nego rock sound i teško da može dobiti bolju ocenu od-prosečan.
     Krajem devedesetih nastupaju kao Soul Brains (pravni razlozi) i pod tim imenom realizuju 'A Bad Brains Reunion Live In San Francisco',ali nezainteresovani vokal HRa i penzionerska svirka ostalih,ruši ono što je trebalo da bude retrospektiva jednog pristojnog alternativnog banda.Sledi jedno instrumentalno dub izdanje,samo za one koji takvu muziku vole.
     2007,ponovo reunion i uz producenta Adam Yaucha (Beastie Boys) sninmaju 'Build A Nation',za koji,posle duže vremena,dobijaju priznanje kritike.Prilčno dobro je ocenjen i njihov,za sada poslednji,album 'Into The Future' iz 2012.
     2015,Bad Brains (bez HR) snimaju EP,koji je trebao da bude prvi u seriji 'The Woodstock Session'.Iz nepoznatih razloga HR nije učestvovao na snimanju (zamenio ga je Jesse Royal) i na pitanje dali je on još član Bad Brainsa i dali će ponovo raditi zajedno,Dr Know je odgovorio:''Only Jah Know''.

Bad Brains  (ROIR,1982)


Rock For Light  (PVC,1983)


I Against I  (SST,1986)


Quickness  (Caroline,1989)


Rise  (Epic,1993)


God Of Love  (Maverick,1995)


Build A Nation  (Megaforce,2007)


Into The Future  (Megaforce,2012)



links in...

1 коментар:

  1. https://ulozto.net/file/Fnb2sNvdrc3l/01-bad-brains-1982-rar
    https://ulozto.net/file/DtSrlZkso28a/02-rock-for-light-1983-rar
    https://ulozto.net/file/tqDqmV5IfX9Z/03-i-against-i-1986-rar
    https://ulozto.net/file/zCKsfyJWTU2B/04-quickness-1989-rar
    https://ulozto.net/file/FkLqM2cHRYsk/05-rise-1993-rar
    https://ulozto.net/file/vqx98ndujqqC/06-god-of-love-1995-rar
    https://ulozto.net/file/fV4O6JC07Auo/07-build-a-nation-2007-rar
    https://ulozto.net/file/ufBQvTqKbGaW/08-into-the-future-2012-rar

    ОдговориИзбриши

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...