Претражи овај блог

недеља, 22. март 2020.

Fall part II


     ...Prelaskom u Beggars Banquet,Smithovi i kompanija isporučuju par zabavnih pop singlova,'Oh Brother' i 'C.R.E.E.P.',kao najavu za svoj osmi studijski album,'The Wonderful And Frightening World Of The Fall'(1984),u produkciji John Leckiea.Živahni rockabilly se vratio u punom sjaju u prve dve pesme,'Lay Of The Land' i '2x4'.Izuzetno dobre su i numere 'Slang King' i 'Elves'.Bez sumnje ponovo u odličnoj formi,šestočlani band blista u 'Copped It' i 'Stephen Song',uz gostujućeg vokala Gavin Fridaya (Virgin Prunes).Ovo je i poslednji Fall album za Paul Henleya,koga je zamenio multi-talentovani Simon Rogers.
     Bez Steve Henleya (na odmoru),1985 snimaju singl 'Couldn't Get Ahead',značajan zbog B strane,na kojoj Fall prvi put snimaju obradu ('Rollin'Dany' od Gene Vincenta).Steve se vraća za album 'This Nation's saving Grace'.Proglašen njihovim najboljim albumom,još od debitantskog,sadrži izvrsne 'Paintwork','My New House' i 'I Am Damo Suzuki',posvećenu pevaču grupe Can.Brix najviše doprinosi u 'rock' numerama poput 'Bombast','Spoilt Victorian Child' i 'Gut Of The Quantifier'.
     Simon Wolstencroft je novi bubnjar (Burns odlazi u Thirst) na prvom UK hitu (pa sad,stigli su do mesta 75,ali s'obzirom da su to Fall,veliki uspeh),obradi the Other Half amfetaminske himne iz 1966,'Mr.Pharmacist'.Postaju li Fall mainstream band?Na sreću ne.'Band Sinister'(1986) predstavlja mračan i distorziran zvuk,najočigledniji u 'Bournemouth Runner','US '80s-'90s' i 'Dktr. Faustus'.Album dostiže vrtoglavo mesto #40.
     Još jedan manji hit 'Hey!Luciani',prethodi razočaravajućoj obradi R.Dean Taylorove 'There's A Ghost In My House',koja je dovoljno pop da bi dospela u Top 30.Brix u band uvodi Marciu Schofield,klavijaturistkinju koja učestvuje u snimanju još dva ekscentrična singla-'Hit The North' i 'Victoria' (Kinks original).
      Bez Rogersa,koji ostaje producent banda,Mar E. i Fall dospevaju u Top 20 (!) sa albumom 'The Frenz Experiment'(1988).Delimično solo,delimično grupni rad,album sadrži bar jednu izuzetnu pesmu,'Carry Bag Man',dok ga numere 'Athlete Cured','Bremen Nacht' i 'Get A Hotel',spašavaju od osuda kritičara.
     Sprijateljivši se sa avangardnim baletskim igračem Michael Clarkom,Fall snimaju ambiciozni konceptualni set 'I Am Kurious,Oranj'.Neobičan album,čak i za Fall,koji ima svoje momente ('Cab It Up','Jerusalem'...).
     'Seminal Live',kombinacija live i neobjavljenih snimaka,pojavljuje se u vreme razlaza Brix i Marka.Martin Bramah se vraća za 'Extricate',prvi na Smithovoj etiketi Cog Sinister (distributer Fontana).Ciničan,pa ipak dopadljiv album,najavio je singl 'Telephone Thing' i uz još 'acid-attack' numera ('Sing!Harpy','The Littlest Rebel',veoma Joy Divisio-ična 'Bill Is Dead') sadrži i dve obrade iz šezdesetih (Searchers i Monks).
     Zadržavši Scanlona,Henleya i Rogersa,Mark E snima odličnu Big Bopper obradu 'White Lightning',koja se uz sledeći singl,'High Tension Line' pojavljuje na albumu 'Shift-Work'(1991).Album (Top 20 ponovo) sadrži predivno-tužnu 'Edinburgh Man',strastvenu 'Pittsville Direkt',fantastičnu naslovnu numere i druge Smithove frenetične numere.
     Još personalnih promena prethodi albumu 'Code:Selfish'(1992).I dalje baratajući punk idealima,album je stekao novu publiku (Top 10!),mada stari Fall fanovi nisu bili baš impresionirani...

The Wonderful And Frightened World Of The Fall  (Beggars Banquet,1984)


This Nation's Saving Grace  (Beggars Banquet,1985)



The Frenz Experiment  (Beggars Banquet,1988)


I Am Kurious Oranj  (Beggars Banquet,1988)


Extricate  (Phonogram,1990)


Shift Work  (Phonogram,1991)


Code:Selfish  (Phonogram,1992)


Links in...

1 коментар:

  1. https://ulozto.net/file/35T7qLPM8k9k/09-the-wonderful-and-frightening-world-of-the-fall-1984-rar
    https://ulozto.net/file/5vwcRNdxeMDL/10-this-nation-s-saving-grace-1985-rar
    https://ulozto.net/file/CbG8Azy1kW67/11-bend-sinister-1986-rar
    https://ulozto.net/file/JoUx6ojbfpAF/12-the-frenz-experiment-1988-rar
    https://ulozto.net/file/1y5voyaofcgO/13-i-am-kurious-oranj-1988-rar
    https://ulozto.net/file/DTAmnwQlEDxw/14-extricate-1990-rar
    https://ulozto.net/file/nY9bVGiE08MY/15-shift-work-1991-rar
    https://ulozto.net/file/VwnKfgKiMTlZ/16-code-selfish-1992-rar

    ОдговориИзбриши

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...