Претражи овај блог

понедељак, 16. август 2021.

BUY, BEG OR STEAL : Horses (Arista,1975)

 

     I pre nego što je i nastao,punk je imao svoju kraljicu - Lower East Side poetesu,koja je mešala garažni rock šezdesetih sa Rimbaudom da bi kreirala sopstvenu viziju.Uz svoj band,sa ovim albumom je učinila NY scenu poznatom.
     Album otvara jedinstvena kvazi-obrada Van Morrisonove 'Gloria',a sledi je 'Redondo Beach' koja odiše finim reggae tonovima.Tekst govori o sukobu Patti i njene sestre Linde,posle kojeg je Linda nestala nekoliko dana a Patti se zabrinula da ne izvrši samoubistvo.'Birdland' je prvi od dva duža komada.U 'Birdland' Richard Sohlov lenji piano daje podršku recitovanju Patti Smith.Tekst je inspirisan memoarima Wilhelm Reicha.
     'Free Money' je proto-punk fantazija o dobitku na lutriji.'Kimberly' je možda najraniji primer new wave stila a 'Break It Up' je umerena balada posvećena Jim Morrisonu.
     Centralno mesto na 'Horses' je devet i po minuta numere 'Land' u kojoj je sadžana i 'Land Of 1000 Dances',soul hit iz šezdesetih.Ovaj melodramski komad koji izrasta u klastičnu rock numeru je uravnotežen sa eksplicitnom i nasilnom lirikom koja se majstorski,slojevito preklapa sa muzikom.
     'Horses' je svojevremeno izazvao malo pažnje medija ali je momentalno stekao poštovanje kritike,poštovanje koje je s' vremenom samo poraslo.Ovaj album je učvrstio uticaj Patti Smith na punk sceni New Yorka i mnogi ga čak smatraju prvim pravim punk rock albumom,mada je jasno da se ovaj LP ne može lako žanrovski odrediti.

Gloria
Redondo Beach
Birdland
Free Money
Kimberly
Break It Up
Land
Elegie
Patti Smith - vocals
+
Richard Sohl - piano
Ivan Kral - bass
Lenny Kaye - guitar
Jay Dee Daugherty - drums
++
Allen Lanier - guitar ('Elegie')
Tom Verlaine - guitar ('Break It Up')

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...