Претражи овај блог

уторак, 28. септембар 2021.

Tappi Tikarras

 


     Tappi Tikarras je Islandski post-punk bend čija je muzika kombinovala elemente punka,funka,jazza i rocka,stvarajući egzotični zvuk koji bi se,eventualno,mogao uporediti sa Siouxsie & The Banshees i ranim Cure.Nažalost,ono po čemu će ovaj bend ostati zapamćen nije njihova muzika već činjenica da je Bjork započela svoj vrtoglavi pevački uspon baš u Tappi Tikarras.
     1979,Bjork je pevala u grupi Exodus,koju napušta 1980,da bi sa Oddur Sigurbjornssonom osnovala Jam-80,neozbiljan projekat radi samo jednog nastupa,mada su nastavili još neko vreme i iza sebe ostavili demo kasetu sa live snimcima.
     Odlučivši da se ipak ozbiljnije bave muzikom,Jam-80 polako postaju Tappi Tikarras u septembru 1981.
     Bend se pojavljuje u dokumentarnom TV filmu 'Rokk I Reykjavik' sa još 19 mladih Islandskih bendova.Film postiže veliki uspeh na Islandu a Bjork postaje vizuelni simbol Islandskog novog rocka.Inače ceo period 1981/82 Islandjani zovu 'Rokk I Reykjavik' era.
     1983 se pojavljuju (izvode dve numere uživo) u još jednom filmu,komediji 'Nytt Lif'.
     Iste godine snimaju album 'Miranda',posle čega ih Bjork napušta (odlazi u goth orijentisan i eksperimentalniji projekat Kukl) i bend se raspada.
     Grupa se reformisala 2015 u originalnoj postavi ali bez Bjork.

Miranda  (Gramm,1983)



...in coms

1 коментар:

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...