Претражи овај блог

субота, 8. јануар 2022.

BUY,BEG OR STEAL : Inflammable Material (Rough Trade,1979)

 

     1978,dve grupe iz Severne Irske su samostalno snimili svoje debi singlove i poslali ih John Peelu.'Teenage Kicks',Undertonesa,postala je omiljena Peelova numera.'Suspect Device',Stiff Little Fingersa,Peel je puštao svako veče tokom nedelju dana i Rough Trade (jedino mesto u Londonu gde se singl prodavao) ubrzo je rasprodao sve primerke.
     To je dovelo do 50/50 dogovora sa Rough Trade,potvrdjenog jednostavnim rukovanjem - bez ugovora,advokata,klauzula...Obe strane su želele da pojednostave celu stvar - SLF su već doživeli otkaz kod Island Records (sve opevano u numeri 'Rough Trade',koja ne govori o aktuelnom izdavaču,več o iskustvu sa Island).
     Ni band ni Rough Trade nisu imali nikakva albumska iskustva,ali,Bpže moj,pa koliko to može biti teško?.Geoff Travis (osnivač Rough Trade),Mayo Thompson i SLF snimili su i izmiksovali album za 12 dana.
     Album počinje zvučnim napadom uvodnih akords 'Suspect Device' a onda uleće glas Jake Burnsa koji zvuči kao da je Burnsovo grlo puno sitnog stakla.Energija i strast ne posustaju tokom celog albuma (osim doo-wop dela u 'Barbed Wire Love').Tematski,SLF se bave političkim temama,policijskom represijom,jednakošću,obespravljenošću i ,uopšte,tinejdžerskim nezadovoljstvom.
     Slede razbijačka 'State Of Emergency',kratka i direktna 'No More Of That',anti-rasistička 'White Noise', 'Low & Order' sa evidentnim Ramones uticajem...
     Na albumu je i stravična obrada Bob Marleya,'Johnny Was'.Clash su uveli reggae u punk na velika vrata sa 'Police And Thieves'.SLF su premestili Johnnya u Belfast,dodali vojne doboše i produžili pesmu na preko 8 minuta (nije bila neuobičajena stvar da je na koncertima još produže).
     'Alternative Ulster' je savršen,logičan kraj albuma,ali su na žalost ubacili 'Closed Groove',po mom mišljrnju apsolutno nepotrebno i time narušili perfekciju albuma.
     Godinama kasnije 'Inflammable Material'  je i dalje natopljen besom i ispunjen nadom u bolji žvot.Iako su se ciljevi i razlozi promenili album,još uvek,odzvanja pozivom na otpor.

Suspect Device
State Of Emergency
Here We Are Nowhere
Wasted Life
No More Of That
Barbed Wire Love
White Noise
Breakout
Law And Order
Rough Trade
Johnny Was  (Bob Marley)
Alternative Ulster
Closed Groove
Jake Burns - vocals,guitar
Henry Cluney - guitar,vocals
Ali McMordie - bass,vocals
Brian Faloon - drums
+
Andy Kelly - bassoon ('Alternative Ulster') 

Нема коментара:

Постави коментар

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...