Претражи овај блог

петак, 25. фебруар 2022.

Charles De Goal

 


     U početku solo projekat Patrick Blaina (ex-COMA),Charles De Goal su bili jedan od prvih bendova novoosnovane etikete (kasnije nezavisnog Francuskog izdavačkog giganta) New Rose Records,za koju su,1980,snimili i svoj debi album,'Algorythmes'.
     Njihova muzika bi se mogla opisati kao mix punka,post-punka,minimal syntha,experimental/avantgarde popa i new wavea.Kritičari su ih često svrstavali u cold wave,termin koji je početkom osamdesetih postao popularan medju Francuskim dark wave izvodjačima.
     Bukvalno nikakve informacije o Blaineu ili njegovom bendu (čak i na omotima albuma) nisu bile dostupne sve do 1985,no uprkos tome,Charles De Goal su stekli underground slavu,pohvale kritičara i pristojno emitovanje na Francuskim nezavisnim radio-stanicama,što je i uticalo da se njihov debi LP proda u preko 15000 primeraka.
     Drugi LP,'Ici L'Ombre'(1981) je mnogo mračniji i slabije je prošao i kod kritike i kod publike.Sledi trogodišnja pauza (Blaine se bavio novim projektom,Danse Macabre) a onda se 1984,Charles De Goal vraćaju sa albumom '3',kojim su pokušali da osvoje širu publiku i veću popularnost.Prva turneja sledi sledeće godine.
     1986 se pojavljuje 'Double Face' a potom sledi još jedna ogromna pauza u radu benda.1992 su snimili LP 'Revolution',ali su ostali bez izdavača,s' obzirom da je Fnac Music,te godine,kupio New Rose.Album je tek 1997 izdat za Last Call Records,pod imenom 'Etat General'.
     Blaine nije,u medjuvremenu,dangubio več je osnovao electro/punk bend Monkey Test.
     2006,Blaine je rešio da,uz Ettiene Lebourga,JP Brouanta (obadvojica članovi Monkey Test) i Thierry Leraya (ex-End Of Data),još jednom nastupi kao Charles De Goal.Uspeh koncerta je bio neverovatan,tako da je bend nastavio sa svirkama po Francuskoj i Evropi.
     2008 snimaju prvi novi album,posle više od dve decenije, 'Restructuration' (za Blainovu etiketu Self-Control) a 2016 i dupli LP,'Mobilisation+Resistance'.

Commemoration  (New Rose,1989)



link in....

1 коментар:

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...