Претражи овај блог

понедељак, 28. новембар 2022.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (part I - Serious Things)

 


     Prvobitno korišćenje elektronskih generatora zvuka bilo je područje onih koje su nazivali 'eksperimentalni kompozitori',kao što su Pierre Schaeffer,Karlheinz Stockhausen,John Cage,Lamonte Young,Pierre Henry...Svi ovi kompozitori su razvili tehnike koje su dovele dotle da su se posvetili elektronskoj opremi (iako je magnetofon podjednako značajan u tom području muzike kao i sintesajzer).
     Schaeffer je začetnik 'musique concrete' (zvučni kolaži od izvora koji se tradicionalno ne smatraju muzičkim) iako nije znao za ranije futurističke eksperimente sa šumovima.
     Cage je čuven zbog muzičke adaptacije dadaističke tehnike 'seckanja'.Manje su poznati slični eksperimenti Luciana Berioa.
     Steve Reich je predvodio grupu minimalista u koju spadaju i Philip Glass i Lamonte Young.U svojim delima 'Come Out' i 'It's Gonna Rain' (1966 i 1968) ponavlja fragmente sa trake (tape loop) i tako otkriva,do tada,neprimećene ritmičke i fonetske kompleksnosti.
     
     Čista elektronska muzika ima svoje korene u tadašnjoj SR Nemačkoj,još u ranim pedesetim godinama prošlog veka.Od svih koji su radili u studiju pri radio stanici u Kelnu,svakako je najpoznatiji Karlheinz Stockhausen.Iako se proslavio potpuno elektronskim komadima ('Kontakte' 1960),njegov najambiciozniji projekat je bio pokušaj stvaranja 'univerzalne muzike' ('Telemusic' 1966,'Hymnen' 1967).Kompanija Chrysalis je načinila hrabar pokušaj (i nije uspela) da proda Stockhausenovu muziku rock publici albumom 'Ceylon',1976.
     Još jedan pokušaj približavanja rocku načinio je Pierre Henry,saradjujući sa grupom Spooky Tooth na albumu 'Ceremony',1969.Saradnja nije bila uspešna pa nije ni čudo da su se ovakvi eksperimenti drastično proredili.
     Na kraju,treba spomenuti BBC Radiophonic Workshop,čija je tema za TV seriju 'Dr. Who' popularisala u Engleskoj elektronsku muziku više od bilo koje druge slične numere.

Ceylon/Bird Of Passage - STOCKHAUSEN


The Essential - GLASS


Live/Electric Music - REICH

                               







             + BBC RADIOPHONIC WORKSHOP
                Dr. Who (original theme,MP3)

     



BBC..........https://www41.zippyshare.com/v/35GbX0Ja/file.html

KARLHEINZ..........https://www41.zippyshare.com/v/agx8Zc6C/file.html

PHILIP..........https://www41.zippyshare.com/v/kY6wo6gu/file.html

STEVE..........https://www41.zippyshare.com/v/JIqx1Rd7/file.html

Нема коментара:

Постави коментар

Ataque De Caspa

       Ataque De Caspa su post-punk bend iz Madrida, osnovan sredinom osamdesetih. Grupa je imala dosta sličnosti sa drugim Evropskim post-p...