Претражи овај блог

уторак, 14. фебруар 2023.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (part VI - DIY)

 


     Od sredine sedamdesetih porast broja elektronskih 'garage' bendova je rapidan i veoma uticajan.Throbbing Gristle i Cabaret Voltaire su možda najpoznatiji medju njima,iako su vidljive jasne razlike u njihovom pristupu.Throbbing Gristle su izgradjeni na aktivnoj reklamerskoj aktivnosti basiste i slikara Genesis P. Orridgea i reflektuju njegovu opsesiju gadnim produktima čovečanstva.Svoj rad povezuju sa totalitarnim sugestijama i koriste baraže šumova i buke.
     Spretno smišljen i izveden,ovaj koncept nije ništa do manipulacija starim idejama,kasni futurizam bez inovacije-što je popriličan paradoks.Futuristi nisu samo eksperimentisali sa šumovima.Oni su glorifikovali mašine,snagu,rat,i bili su krajnje desničarski orijentisani.Pre mnogo godina,Orridge bi možda bio briljantan samoreklamer,ali u sedamdesetim,njegove ideje su polovne i ofucane.
     Cabs su,sa druge strane,mirni i povučeni.Odbacuju publicitet i rade u izolaciji.Uprkos dadaističkog porekla njihovog imena odbacuju zamisao o sebi kao umetnicima.Njihov rad je originalan,istraživački i prihvatljiv.
     Pored elektronike koriste i sekundarne tretmane instrumenata,trake,konkretnu muziku i sve to povezuju sa ritam mašinom.Njihov zvuk je mešavina koja može da proizvede agresivno/dinamičnu muziku,kao što i njihov singl 'Nag,Nag,Nag' i pokazuje.
     Upotreba ritam mašine u ovom periodu se sve više povećava.Zadivljujuće jednostavna i efektna 'Courts Of Wars' grupe Second Layer je jedan od boljih primera.Francuzi Metal Urbain pokazuju jedinstvenu upotrebu ovog instrumenta,stvarajući electro-punk zapanjujuće energije.Slično važi i za Holandski sastav Minny Pops koji kombinuje neprijatne šumove sa dvosmislenim humorom.
     Treba pomenuti i ljude kao što su Thomas Leer i Robert Rental,pionire DIY principa pravljenja singlova.Oni demonstriraju širok opseg različite upotrebe sintesajzera i pokazuju šta sve čovek može sam da uradi.Rentalov singl 'Paralysis' je uznemiravajuće apstraktan komad koji komunicira na nivou iznad reči,probijajući se pravo kroz potisnute emocije.Sjajno!

ROBERT RENTAL  Paralysis - 1978


THOMAS LEER  Private Plane - 1978


MINNY POPS  Footsteps - 1979


METAL URBAIN  Panik - 1977


SECOND LAYER  Flesh As Property - 1980


CABARET VOLTAIRE  Nag Nag Nag - 1979


THROBBING GRISTLE  United - 1978


RR..........https://www5.zippyshare.com/v/7t6h3j1J/file.html
TL..........https://www5.zippyshare.com/v/oAhUs81z/file.html
MP..........https://www5.zippyshare.com/v/YCd76Foy/file.html
MU.........https://www5.zippyshare.com/v/wvAe2Wdf/file.html
SL..........https://www5.zippyshare.com/v/MBWnFbIZ/file.html
CV..........https://www5.zippyshare.com/v/yFl7LzzD/file.html
TG..........https://www5.zippyshare.com/v/9HxbHerc/file.html

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...