Претражи овај блог

понедељак, 20. фебруар 2023.

Nu Jazz I/2

 


     Do 1985 post-punk voz je polako ostajao bez pare.Uvučeni u vrtlog digitalnog synth zvuka,idiotskih frizura (pozadi duže,napred i sa strane kraće),lažnih gitara i pop bljuzgotina,bilo je užasavajuće svedočiti padu tolikih velikana.A pali su žestoko:Ultravox,Talking Heads,Simple Minds,OMD...čak je i Peter Gabriel podlegao ovom trendu.Očigledno,nov pravac je bio neophodan.
     Muzičke vrednosti kojima je bila ispunjena new wave eksplozija razvejali su vetrovi i,osim par izuzetaka,energija scene koja je trajala tako dugo isparila je gotovo preko noći.Spas je izgleda bio jazz.Prvi new wave/jazz crossover je album 'Jumpin' Jive',Joe Jacksona iz 1981,na kome je obradio klasične swing i jump blues numere iz četrdesetih.
     Od 1982,Jackson se pomerao u pravcu muzike Cole Portera na albumu 'Night & Day'.U medjuvremenu,duo iz Hulla je objavio singl koji je zaista bio obrada Porterove 'Night & Day'.Nazvali su se Everything But The Girl i činilo se da predstavljaju pravi korak napred.
     Članovi salsa revival benda Blue Rondo Ala Turk,osnivaju Matt Bianco, koji zvuče kao mutirani podmladak Yello i Manhattan Transfer na svom debi singlu 'Get Out Of Your Lazy Bed'. 
     Blues pevačica iz Scunthorpea,Carmel McCourt i njen kombo tokom 1982 razvijaju sopstveni 'punk-jazz' stil kao trio:vokal,bas i bubnjevi,uz povremenu pomoć duvača i organe.Njihov debi album 'The Drum Is Everything' čine,ili dvominutne speed-jazz pesme ili šestominutne lagane,opuštene numere.Obradili su i 'Track Of My Tears' koji je čisti jazz u smislu preuzimanja standarda i stvaranja potpuno drugačije pesme od njega.
        Animal Nightlife su danas potpuno zaboravljeni,ali njihov debi singl 'Love Is Just The Great Pretender',svojim camp pristupom sofisticiranom jazz-u nije bio daleko od pionirskog zvuka kraljice 'beehive' frizura,Mari Wilson
     Mari se pojavila 1980 sa par singlova u pre-Beatles pop stilu,ali je do debi albuma 'Showpeople' prigrlila kičasti jazz pop,koji ponekad zvuči 'autentično' a ponekad kao ne baš uspešan pokušaj oživljavanja jednog muzičkog perioda modernim studijskim tehnikama i instrumentima.Mari se povukla do 1991,kada se vratila na scenu ali sa znatno manjim camp pristupom.

Everything But The Girl  (Sire,1984)

https://www120.zippyshare.com/v/jyOCQVAr/file.html
Whose Side Are You On?  (WEA,1984)

https://www120.zippyshare.com/v/8CmMBA8D/file.html


The Drum Is Everything  (London,1984)

https://www120.zippyshare.com/v/xAMMTtvd/file.html
Shangri-La  (Island,1985)

https://www120.zippyshare.com/v/Ds1Udshn/file.html
                  Showpeople  (Compact,1983)

                  https://www120.zippyshare.com/v/3rKAUC0x/file.html






















      
     
     

Нема коментара:

Постави коментар

Opera De Nuit

       Francuski coldwave sastav, nastao početkom osamdesetih. Prvi EP izdaju 1984 za malu, nezavisnu izdavačku kuću Contorsion i ovo izdanj...