Претражи овај блог

четвртак, 8. јун 2023.

ELECTRONICS, SYNTHESIZERS AND EVERYTHING (Part XII - Jazz EU)

 


     ...U Evropui stvari su se različito odvijale.Soft Machine su na svojim prvim albumima koristili raznolike elektronske tretmane,iako su poslednje postave benda krive za sve fuzijske zločine.Čak nisu sačuvali ni čar humora i maštovitosti ranih Soft Machine.
     'Electronic Sonata For Souls Loved By Nature' iz 1969,bivšeg Amerikanca George Russell-a je jedno od najboljih sinteza jazza sa ostalim elementima.Sadrži snimljene fragmente prirodnih i tretiranih šumova,glasove i muziku čime se približava Stickhausenovom idealu 'univerzalne muzike'.Kao bonus,ovaj album predstavlja muzičare kao što su Terje Rypdal,Jan Garbarek i Jon Christiansen i time krči put kamernom jazzu 'treće struje' etikete ECM.
     Barre Philips,koji je kao basista Boba Jamesa debitovao još u šezdesetim,krećući se u eksperimentalnim vodama snimio je 1976 odličan album 'Mauntainscapes',kojim dominiraju sintesajzeri ali se izbegavaju ponori fuzijskog jazza.
     Landscape,kasnije istaknuti predstavnici synth-popa,na svom debi albumu jazz-rock orijentacije koriste sintetizovane modifikacije svih instrumenata osim bas gitare.Hladnoću i nedostatak emocija izbegavaju koristeći dinamički osetljive klavijature koje dozvoljavaju ljudskoj senzibilnosti da se probije kroz elektroniku.
     Najbolji synth player u jazzu nije ni Evropljanin ni Ameriknac,već potiče sa Saturna!Sun Ra (a to on tvrdi za sebe) je jedini improvizator na sintesajzerima koji dostiže visok stepen izražajnosti.Dirljivo i često sa dozom humora,Sun Ra vešto izbegava klišee obično povezane sa sintesajzerima.
     U celino gledano,džezeri koriste elektroniku ponavljajući sve greške pomp rokera - duga,bezciljna sola,bombastičnost i sklonost jeftinim efektima.U žanru gde se veoma cene emotivnost i suptilnost,nije ni čudo da većina velikih jazz imena koristi isključivo akustični klavir kao sredstvo izražavanja.

Mountainscapes 1976


Electronic Sonata... 1969/2010


Landscape 1979


Strange Celestial Road - 1980




GEORGE.....https://www.mediafire.com/file/tqknvtfja9n2yw3/george+russell.rar/file

BARRE.....https://www.mediafire.com/file/xdpdr5jw37esehs/barre+philips.rar/file

LANDSCAPE.....https://www.mediafire.com/file/1rpnfa0bmo88nji/landscape.rar/file

RA.....https://www.mediafire.com/file/tjl3ces9c37by97/sun+ra.rar/file

Нема коментара:

Постави коментар

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...