Претражи овај блог

понедељак, 19. јун 2023.

Tackhead

 


     Tackhead je plod saradnje inovativnog Britanskog producenta i izuzetnog mixologa Adrian Sherwooda i Američkih muzičara - gitariste Skip McDonalda,basiste Doug Wimbisha i bubnjara Ketith LeBlanca.Wimbish i McDonald se poznaju još od disco booma iz sredine sedamdesetih,a sa LeBlacom su se spojili 1979 u tada osnovanoj kompaniji Sugarhill Records.
     Ubrzo postaju neka vrsta 'kućnog' banda ove firme i mogu se čuti na ključnim izdanjima Sugarhill Records kao što su 'Rapper's Delight' (Sugarhill Gang),'The Message'(Grandmaster Flash) i 'White Lines'(Melle Mel),igrajući na taj način bitnu ulogu u lansiranju rap-a,početkom osamdesetih.Po raspadu Sugarhill Records i brojnih pravnih zavrzlama,trojka nastavlja da radi na brojnim projektima,tesno saradjujući,izmedju ostalog,i sa Tom Silvermanovom kompanijom Tommy Boy.
     1984,dok je radio na remixu Akabu numere 'Watch Yourself',LeBlanc upoznaje Sherwooda.Nešto kasnije,u Londonu,priključuju se Wimbish i McDonald.Ekipa radi prve snimke,najpre pod imenom Fats Comet,i postavlja osnovu za Tackhead zvuk-moćan ritam LeBlanca,naglašen Sherwoodovom dub metodologijom,distorzirani zvuk McDonaldove gitare i funky bas LeBlanca.
     Posle par singlova,Tackhead postaju pristojno popularni,naročito medju publikom zaraženom industrial virusom.Debi album,'Tackhead Tape Time' rade sa novom Sherwoodovom nadom Gary Clailom,istovremeno saradjujući i na albumu Mark Stewarta (ex-Pop Group),pod imenom Mafia,stvarajući dve apsolutno najludje mutant funk/hip hop/metal/dub ploče ikada.
     Drugi LP,'Friendly As A Hand Granade' donosi nov pravac za band.Ovoga puta vokal pripada Bernard Fowleru (ex-Peech Boys) i doprinosi mekšem zvuku,pristupačnijem široj publici.
     Tackhead potpisuju ugovor sa SBK,pod-etiketom EMI,i snimaju album 'Strange Things',koji se,uprkos nekim dobrim pesmama,pokazao kao prilično traljav.U EMI su bili nezadovoljni i raskidaju ugovor sa Tackhead.
     LeBlanc,Wimbish i McDonald nastavljaju saradnju do današnjih dana,u okviru medjusobnih projekata Strange Parcels,Barmy Army i Little Axe,drugih On-U Sound izdanja (Dub Syndicate,Bim Sherman,Gary Clail...) kao i (svirkom,produkcijom ili remixima) za Afrika Baambaataa,George Clinton,Seal,Annie Lennox,REM,Tina Turner,Depeche Mode,Robert Palmer,Neneh Cherry,Bomb The Bass....

Tackhead Tape Time  (Nettwerk,1987)


Friendly As A Hand Granade  (TVT,1989)


Strange Things  (SBK,1990)




links in...

Нема коментара:

Постави коментар

Baby Buddha

       Babby Buddha je manje bend a više muzički projekat, sporedna zanimacija za neke od članova Los Microwaves. David Javelosa i Charles H...