Претражи овај блог

понедељак, 7. август 2023.

Celluloid Records

 


     Celluloid Records je Francusko-Američka kompanija koju je osnovao Jean Georgakarakos.Kompanija je postala poznata poćetkom osamdesetih,serijom sjajnih izdanja,uglavnom produciranih od strane Bill Laswella.
     Georgakarakos se i ranije bavio muzićkim biznisom - bio je vlasnik jazz etikete BYG Records (propala sredinom sedamdesetih) i lanca prodavnica ploča 'Pop Shop'.
     Prva izdanja su se bavila Američkim 'no wave'-om i Francuskim avangardnim pop zvukom,objavljujući muziku izvodjača poput Metal Urbain,James Chance i Alan Vega.Celluloid su bili tesno povezani sa ZE Records,pa su Lydia Lunch,Suicide i Was (Not Was) snimali za obe etikete,a prvi solo album Alan Vege je imao logo obe kompanije na omotu.
     Zahvaljujući Laswellu,proširuju katalog na hip-hop,punk-funk,reggae i world music izvodjače.
     Od 1986,Laswellow rad za Celluloid postaje sporadičan zbog njegove zauzetosti sopstvenim projektima.U medjuvremenu,Celluloid osniva dve pod-kompanije Braziloid i Skaloid,koje se bave brazilskom i ska muzikom.
     1989,Georgakarakos se vraća u Pariz,gde producira svetski hit,'Lambada' i zaradjuje gomilu novca,tako da prodaje svoj udeo u Celluloid Records John Matarazzu za simboličnu sumu (jedan dolar).Matarazzo je trebalo da otplati dug firme banci,što mu nije uspelo,pa je ponovo prodaje Georgakarakosu,1994.
     Celluloid Records nastavljaju da rade ali samo u Francuskoj,uglavnom izdajući kompilacije svojih izvodjača.Danas,Charly Records poseduje ekskluzivni licencni ugovor za eksploataciju Celluloid kataloga

Change The Beat:The Celluloid Records Story 1979-87  (Strut,2013)



links in...

1 коментар:

  1. https://www.mediafire.com/file/qoog52c97tzfg9s/celluloid+1.zip/file
    https://www.mediafire.com/file/x0z7q9y9fmgutpi/celluloid+2.zip/file

    ОдговориИзбриши

Euroshima

       Goth/darkwave kvartet iz Buenos Airesa. Euroshima su snimili samo jedan album tokom svoje kratke karijere. Iako su imali ugovor sa ve...