Претражи овај блог

среда, 29. новембар 2023.

BUY, BEG OR STAL : Monarchie Und Alltag (Welt/EMi Electrola,1980)

     Fehlfarben pričaju priče o stvarnom životu Nemačke mladeži u to doba.Realnost života u sivim gradskim zidinama,umesto utopije cvetnih livada,ispunjava ovaj LP.Tekstovi Peter Heina su jasni,precizni,i na specifičan način - poetični.
     Muzika je duboko ukorenjena u punku ali je i mnogo više od toga,smeštajući se u sivu zonu izmedju rocka i popa.Pravoverne punk numere poput 'Hier Und Jetzt','Grauschleier'.'Gottseidank Nacht In England' ili 'Angst',deluju prilično sofisticirano,najviše zbog raznovrsnog gitarskog rada Thomas Schwebela.Tu su i mirnije pesme kao 'Das Sind Geschichten' i 'All That Heaven Allows',u kojima melodija predivno naglašava Heineove tekstove.Saksofon i sintesajzeri,u nekim pesmama ('Grauschleirer','Militurk','Paul Ist Tot'),dodaju dodatnu porciju atmosferičnosti.Činjenica da najpoznatija numera sa albuma,netipična i uglavnom pogrešno shvaćena 'Ein Jahr (Es Geht Voran)',uopšte nije ni bila planirana za singl,dovoljno govori o stvavu Fehlfarben.
     Rolling Stone je svojevremeno,i to sa potpunim pravom,proglasio 'Monarchie Und Alltag' najznačajnijim rock albumom nemačkog govornog područja.

Hier Und Jetzt
Grauschleirer
Das Sind Geschichten
All That Heaven Allows
Gottseidank Nicht In England
Militurk*
Apokalypse
Ein Jahr (Es Geht Voran)
Angst
Das War Vor Jahren
Paul Ist Tot
Uwe Bauer - drums
Thomas Schwebel - guitar
Michael Kemner - bass
Frank Fenstermacher - saxophone
Peter Hein - vocals
+
Kurt Dahlke - synthesizer
George Nicolaidis - synthesizer
*lyrics by Gabriel Delgado-Lopez

уторак, 28. новембар 2023.

King Kurt

 


     King Kurt su 1981 osnovali Jef Harvey,John Reddington,Bert Boustead i Rory Lyons.Prvi Nastup su imali kao Zimbabwe Swingers,da bi ubrzo promenili ime u Rocking Kurt & The Sour Krauts,a potom i u King Kurt,uz sviračka pojačanja Pal 'Thwack' Leventhola i School Boy Maggota.Jef napušta bend 1982 a zamenjuje ga Smag na mestu glavnog vokala.Debi singl,'Zulu Beat',iste godine objavljuje Thin Sliced Records i bend punom snagom uleće na psychobilly scenu sa svojim specifičnim zvukom,humorom i smislom za zabavu.
     Popularnost im raste tojkom 1983,zahvaljujući urnebesnim nastupima,uspešnom singlu 'Destination Zululand' i albumu 'Ooh Wallah Wallah' (producent Dave Edmunds) u izdanju Stiff Records.
     Do kraja 1984 Reddington i Boustead odlaze iz grupe a uskaču Jim Piper i Dick Crippen (Tenpole Tudor).Drugi album 'Big Cock',Stiff objavljuje 1986 uz gomilu pratećih singlova,ali uz manje komercijalnog uspeha.Bend se raspada 1987 ali ga Smag,Thwack,Maggot i dva nova člana reaktiviraju u periodu 1992-96.1994 izdaju još jedan LP,'Poor Man's Dream',koji prolazi nezapaženo.2002,King Kurt se ponovo vraćaju u novoj postavi koji predvodi Smag.

Ooh Wallah Wallah  /Stiff,1983)


Big Cock  (Stiff,1986)




...in coms

недеља, 26. новембар 2023.

Jo Jo Zep & The Falcons

 


     Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih u Melbourneu je nastala fantastična rock scena sa bendovima (Skyhooks,Sports,Paul Kelly & The Dots...) koji su postizali,ne samo Australijski,več i svetski uspeh.Jo Jo Zep i njegovi The Falcons su bili jedan od tih bendova a širom sveta su postali poznati kada je Elvis Costello uvrstio njihovu numeru 'So Young' u svoj live set.
     Grupa je svirala specifičan mix popa,rocka i bluesa uz neverovatno moćne live nastupe na kojima su predstavili vrsno muziciranje i mangupski smisao za humor.
     Bend je predvodio energični vokalista i saksofonista Joe Camilleri.Imali su više hit singlova u Australiji ('Hit & Run','All I Wanna Do','Shape I'm In'...) a najveći uspeh je postigla pesma 'Taxi Mary',izdata 1982 pod imenom Jo Jo Zep,jer su se the Falcons zvanično razišli 1981.
     1983 Camilleri i još neki bivši članovi The Falcons osnivaju bend Black Sorrows.
     U dvehiljaditim su se više puta ponovo okupljali,poslednji put 2013,radi Australijske turneje.

Shepe I'm In:The Complete Anthology  (Mushroom,1997)



...in coms

субота, 25. новембар 2023.

Divinyls

 


     Australijski rock bend,predvodjen jednom od najdinamičnijih ženskih vokalista,Christinom Amphlett.Ona i gitarista Mark McEntee,uz večito promenjivu postavu Divinylsa,kreirali su neke od najboljih i najenergičnijih pop-rock albuma koji su stigli iz Australije.
     Christina je napustila (pobegla?) dom sa 14 godina i priključila se Sydney-skoj postavi One Top Gypsy,ambicioznom country-rock bendu,1971.U sedamnaestoj godini odlazi u Evropu (Pariz,Španija).Po povratku u domovinu priključuje se crkvenom horu,razvijajući svoj glas.Na jednom nastupu se i upoznala sa McEntee-em i od tada počinje njihov profesionalni odnos.
     1980,počinju sa svirkama u pubovima i barovima kao Divinyls,praćeni iskusnim Australijskim muzičarima.Ken Cameron,režiser,je u to vreme tražio bend za svoj film 'Monkey Grip',i impresioniran Amphlettovom,ne samo da angažuje ceo bend već i Christini daje manju ulogu.Ono što Cameron nije mogao ni pretpostaviti je da će Divinyls uraditi kompletan soundtrack.
     Numera iz filma,'Boys In A Town',postaje hit singl u Australiji i bend se našao u poziciji da bira izdavačku kuću.Chrysalis im nudi najbolje uslove i,1983,objavljuje album 'Desperate'.Grupa intenzivno nastupa širom sveta uz,već uobičajene,promene u postavi i menadćmentu.1985 objavljuju album 'What A Life' (čak tri producenta radila na albumu).
     Divinyls prave duge pauze izmedju albuma,mada je to možda i uzrok njihove dugovečnosti,jer svakom izdanju prilaze kao da počinju sve ispočetka.
     1991,njihova numera 'I Touch Myself' postiže svetski uspeh,i saqsvim je jasno da Divinyls više nisu grupa,već duo Amphlett/McEntee,plus session muzičari.Amphlett je uspešno glumila i u par filmova (izuzetna uloga Judy Garland u mjuziklu Peter Allena 'The Boy From Oz').Nažalost,preminula je 2013 posle duge borbe sa rakom dojke.

Monkey Grip  (WEA,1982)


Desperate  (Chrysalis,1983)


What A Life  (Chrysalis,1985)


Temperamental  (Chrysalis,1988)


Divinyls  (Virgin,1991)


Underworld  (BMG,1996)




links in...

четвртак, 23. новембар 2023.

Lighthouse Keepers

 


     Lighthouse Keepers (na početku Light Housekeepers) su Australijski indie-pop bend,osnovan 1981 u Sydney.1984 izdaju debi album,'Tales Of The Unexpected' i veoma uspešan singl 'Ocean Liner'.1985 uspešno nastupaju zajedno sa Triffids po Britaniji.Bend je vešto kombinovao ležernu atmosferu sa humorom,punk stavom i veštinom komponovanja čistih pop melodija.
     Lighthouse Keepers su se raspali 1986,jer je njihov 'jangly' brend folk-rocka sa coutry primesama bio u totalnoj suprotnosti sa preovladjujućim trendovima na Sydney-skoj,Detroitom opsednutoj indie sceni osamdesetih.
     Grupu su činili Greg Appel,Stephen O'Neill,Juliet Ward i Michael 'Blue' Dalton.O'Neill je postao bibliotekar a muzikom je nastavio da se bavi u grupi Cannanes,Appel i Ward su nastavili zajedno u Rainlovers,koji su 1987 postali Widdershins,i potrajali do 1989.Juliet je kasnije postala naučni istraživač i posvetila se izučavanju dingo pasa.Još uvek povremeno nastupa.Appel je vlasnik Spontaneous Films i saradjuje sa  ABC (Australian Broadcasting Company).

Tales Of The Unexpected  (Hot,1984)



link in...

среда, 22. новембар 2023.

Oppenheimer Analysis

 


     Andy Oppenheimer i Martin lloyd su se upoznali 1979,na SF konvenciji u Brightonu.Delili su istu ljibav prema muzici Bowiea,ranih synth bendova (Human League) i starim SF filmovima.Tokom sledećih par godina,umešali su prste u razvoj Futurist i New Romantic sub-kulturne scene.Prvi SP,'Surface Tension/Connections',objavljuju 1981 za Survival Records.OA su uglavnom snimali svoju muziku na kasetama i prodavali na svojim nastupima.Dobre kritike nisu pomogle široj popularnosti ovog dua,iako su,godinama kasnije,priznati kao izuzetno uticajan pionirski electro sastav.
     2005 su počeli ponovo da snimaju i nastupaju,sve do Lloydove smrti 2013.Andy Oppenheimer važi za velikog eksperta i konsultant je po pitanju anti-terorizma i CBRNE (chemical-biological-radiological-nuclear-explosives defense).

New Mexico  (Minimal Wave,2015)



...in coms

петак, 17. новембар 2023.

Guyer's Connection

 


     1982,dva srednjoškolca iz Bazela,Tibor Csebits i Philippe Aloth,napuštaju svoj srednjoškolski new wave bend i počinju da 'prave' elektronsku muziku.Imali su dva prosta synthia,ritam mašinu,4-kanalni magnetofon i gomilu čudnih ideja.Većina njihovih prijatelja je bila uverena da 'biip-boomboom-blip-bloup-boing' muzika Guyer's Connection neće nikoga zanimati.I to je zaista bilo tačno,bar što se tiče te 1983,kada su o svom trošku snimili album 'Portrait',danas jedan od najtraženijih old-electro albuma i možda najsvetliji primer Švajcarskog minimal wave-a.

Portrait  (Tonstudio Max Lussi,Basel,1983)




...in coms

среда, 15. новембар 2023.

A Blaze Colour

 


      A Blaze Colour su Belgijski elektro duet u sastavu: Ludo Camberlin (aka Carl S.Johansen) i Bam (aka Karel Saelemaekers).Bart Azijn (kasnije u Aimless Device) se često navodi kao treći član,iako se njegova uloga svodi samo na par tekstova.A Blaze Colour su postojali od 1981 do 1983 i za to vreme su objavili jedno kasetno izdanje i nekoliko singlova.Njihova muzika je bila jednostavna i često eksperimentalna minimalna elektronika.
     Ludo se kasnije posvetio produkciji (Neon Judgement,Aimless Device,Attrition...) i svojoj kompaniji Anything But Records,da bi se kasnije potpuno povukao iz muzičkog biznisa.
     

Against The Dark Trees Beyond  (Noise,1996)


link in...

уторак, 14. новембар 2023.

BUY, BEG OR STEAL : Shattered Glass (Rot,1984)

 

     Očekivao sam bazični Brit-punk, ali umesto toga, ’Shattered Glass’ je razumno neurotično izdanje koje kombinuje pop, punk i post-punk (pomalo goth) strukturu pesama. Drugim rečima, album predstavlja ukrštanje (prilično uspešno) Crass, Rubella Ballet i Siouxsie & The Banshees. Ratobornost i ogoljene gitare su nesumnjivo tipične za punk albume dok su vokal i atmosfera orijentisani ka mračnom goth-u. Tekstovi se bave tipičnim anarcho-punk temama:zagadjenje, nuklearne pretnja, kontrola države...
      U suštini, ’Shattered Glass’ je malo nepoznato remek-delo distopijskog i,očigledno,paranoidnog punka. Zvuči hladno i iskričavo, dobro izbalansiran izmedju političkih i estetskih ambicija.
     Neko bi mogao zameriti zbog pomalo falš vokala i muzičara koji kao da su juče naučili da sviraju...ali u tome i jeste draž ovog albuma, jer da su umeli da ga odsviraju bolje, njegov zvuk bi bio apsolutno stereotipan.
     Predivno neujednačen i originalan album.

Dead Mans Dreams
Dissillusion
1984
Vietnam
Graveyards Of Hell
Shattered Glass
Rock Revolution
Man In Black
The Gig
My World
Mick Egginton - bass,vocals
Phil Brereton - drums
Paul Brereton - guitar
Janet Egginton - vocals

понедељак, 13. новембар 2023.

Strange Boutique

 


     Strange Boutique su se uzdigli iz pepela Washingtonske hardcore scene sa sopstvenim,jedinstvenim smislom za komponovanje,rušeći barijere i otkrivajući nove teritorije za pst-punk muziku.Stvorili su sopstveni,eklektični brend moćnog,gitarskog ethereal popa,uz malu dozu mističnosti i 'world' muzike.
     Monica Richards i Daniel Ingram (drums) su osnovali grupu Madhouse 1983 i tokom četvorogodišnje karijere transformisali zvuk koji je u početku bio pravoverni punk,u čudan i snažan rock mix,zahvaljujući talentu basiste Mick Carnea,virtuoznosti Frantz Kellnera i heavy metal 'wall of noise' gitariste Fred Smitha (ex-Beefeater).
     1987 prodaju (bukvalno) ime jazz ansamblu koji je već imao ugovor sa velikim izdavačem.U grupu dolazi novi basista,Steve Willett),kompletno menjaju repertoar (nova postava,nove pesme) i...rodjeni su Strange Boutique.
     Debi EP objavljuju 1989 uz gomilu pozitivnih kritika.Sviraju ispred Killing Joke,i u Americi i u Evropi.1991 snimaju prvi LP,'The Loved One',za sopstenu firmu Bedazzled Records.Ingram ih napušta (priključuje se Britancima,Swerwedriver) a na njegovo mesto uskače 'human drum machine',Rand Blackwell.
     'Charm' se pojavljuje 1992,ponovo na Bedazzled etiketi,i sledi turneja sa This Scension kojom su konačno postali poznati i na Zapadnoj obali USA.
     Tenzije medju članovima benda koje su izazvane ličnim problemima svakog od njih dovode do napetog snimanja albuma 'The Kindest Worlds'(1993),što je,kako se ispostavilo,njihov poslednji LP.
     Monica Richards je osnovala Faith And The Muse.
     2004,Strange Boutique su se na kratko ponovo okupili svirajući u Washingtonu zajedno sa This Ascension.

The Collection 1988-94  (Metropolis,2004)




...in coms

недеља, 12. новембар 2023.

A.R.B. (Alexander's Ragtime Band)

 


     Japanski rock bend koji je odigrao bitnu ulogu u razvoju Japanske punk i post-punk scene.Osnovani su 1978.Raspali su se 1990,ali su se ponovo pojavljivali 1998 i 2006.Članstvo se često menjalo,a od interesantnijih muzičara koji su učestvovali u radu grupe svakako treba spomenuti JJ Brurnela (Stranglers) i Mitsuhiro Satoa (Bow Wow).

A.R.B. Complete Best 1978-1990  (Victor Entertainment,1999)




...in coms

четвртак, 9. новембар 2023.

ANYTIME, ANYPLACE, ANYWHERE...Birthday

 

     Singl,kojim su se svetu predstavili Islandske legende,Sugarcubes,zastrašujuće je dobra pesma.'Birthday' je neobično neskladna numera sa akrobatskim ritmom,drndajućim gitarama,dahćućim trubama i mističnim vanzemaljskim vokalom Bjork.Njen vokal je poput sile prirode - samo čujte kako peva ''she's painting huge books and glues them together / they saw a big raven / it glided down the sky / she touched it!''.Gotovo detinjasta jednostavnost u evokativnoj i slikovitoj lirici.Apsolutno neverovatno!



уторак, 7. новембар 2023.

Jack Off Jill

 


     Grupa je osnovana 1992 u Fort Lauderdale-u,Florida,USA.Originalnu postavu su činile Jessicka Fodera,Tenni Ah-Cha-Cha,Robin Moulder i Michelle Inhell.postava se često menjala,tokom vremena,uključujući i bivšeg člana Marlyn Manson,Scott Puteskya.Bend je trajao osam godina a Moulder i Fodera su ostale jedine stalne članice.
     Grupa je bila poznata po odličnim i dinamičnim live nastupima i kritičari su ih svrstali u riot grrrl bandove.
     Raspali su se 2000,i Jessicka je osnovala noise-pop grupu Scarling a Moulder je pokrenula studijski projekat TCR.
     2015 su se ponovo okupile,ali bez originalne basistkinje Robin Moulder.

Humid Teenage Mediocrity 1992-96  (SFTRI,2006)





понедељак, 6. новембар 2023.

Poe

 


     Anne Decatur Danielewski je Američka pevačica,kompozitor i producent.Njena muzike je specifičan mix alternativnog rocka,elektronike,hip-hopa,jazza i folka.Do sada je izdala dva albuma:'Hello' 1995 i 'Hounted' 2000.Mnoge njene pesme su deo soundtracka za filmove i TV serije.2004 je osnovala agenciju za digitalne inovacije,'Signature Creative Inc'.
     Poe je UNICEF-ov Ambasador dobre volje i prilično se bavi dobrotvornim radom.Učestvovala je i u solo projektu Rhys Fulbera (ex-Front Line Assembly),Conjure One.

Hello  (Modern,1995)


Haunted  (Atlantic,2000)




links in...

недеља, 5. новембар 2023.

Annie Anxiety Bandez / Little Annie

 


     Ann Robie Bandes O'Connor (a.k.a. Annie Anxiety,Little Annie) je Američka pevačica,tekstopisac,multimedijalna umetnica i post-moderna cabaret kraljica,Rodjena je u New Yorku i nije imala namere da se bavi umetnošću.Bavila se svim i svačim,menjala poslove i krstarila Amerikom,sve dok se nije našla na sceni Max's Kansas City-a,predvodeći Asexuals (tada je imala 16 godina i u klub je morala da udje krišom,na zadnja vrata).
     Upoznavši Steve Ignoranta (Crass) odlučuje da na dve nedelje poseti Britaniju.Ova 'turistička' poseta se pretvorila u višedecenijski boravak u Ujedinjenom kraljevstvu.
     Tokom godina Annie je saradjivala sa brojnim umetnicima On-U Sound ergele,ali i sa Wolfgang Press,Coil,Kid Congo Powersom,Current 93,Nurse With Wound...uvek odbijajući bilo kakva diskografska ili žanrovska ograničenja,baveći se jazzom,reggaeom,hip-hopm,torch songs i avant.-gardnom muzikom,ponosno predstavljajući svoj eklektični repertoar.

Barbed Wire Halo  (Crass,1981)


Soul Possession  (Corpus Christi,1984)


Jackamo  (One Little Indian,1987)


Short,Sweet & Dread  (On-U Sound,1984)


Little Annie & The Legally Jammin'  (Italic,2003)


Songs For The Coal Mine Canary  (Durtro/Jnana,2006)


When Good Things Happen To Bad Pianos  (Durtro/Jnana,2008)



links in...

субота, 4. новембар 2023.

African Head Charge

 


     African Head Charge su nastali 1981,kao rezultat saradnje Adrian Sherwooda,perkusioniste Bonjo Noaha i gomile gostujućih muzičara,medju kojima su i članovi Tackhead i Dub Syndicate.
     African Head Charge predstavljaju apstraktniju stranu 'sound system' kulture,a njihova halucinogena,pa ipak veoma 'rootsy',mešavina tradicionalnih Afričkih i Karpskih ritmova,semplova i žestokih studijskih eksperimenata,uticala je na brojne elektronske i worldbeat izvodjače.Većinu albuma je producirao Sherwood a objavljeni su za On-U Sound.U početku striktno studijski projekat,sa live nastupima su započeli tek krajem osamdesetih,istovremeno lagano izlazeći iz dub-a i primenjujući znatno prihvatljiviji (čitaj-komercijalniji) pristup muzici.

Great Vintage Vol.1  (On-U Sound,1989)


Great Vintage Vol.2  (On-U Sound,1989)



...in coms

среда, 1. новембар 2023.

Dub Syndicate

 


     Još od kraja sedamdsetih Londonski muzičar,producent i osnivač On-U Sound Records,Adrian Sherwood stvara specifičan zvuk koji spaja post-punk i reggae.1982,Sherwood se udružuje sa bivšim Roots Radics i Creation Rebel perkusionistom Style Scottom,pokrećući novi projekat - Dub Syndicate.Sledeće tri decenije konstantno objavljuju albume sve do Scottove smrti,2014.Dub Syndicate su snimili preko dvadeset albuma uz stalno rotirajuću postavu elektro,reggae i dancehall majstora,medju kojima su bili i Lee 'Scratch' Perry,Capleton,Luciano,Bill Laswell,Talvin Singh,Flabba Holt,i mnogi drugi.
     Gledano iz istorijske perspektive,Dub Syndicate,kao uostalom i drugi Sherwoodovi projekti,neosporno su postavili temelje tzv. 'Bristol Sound'-a i uticali na umetnike kao što su Tricky,Portishead i Massive Attack.

Classic Selection Vol.1  (On-U Sound,1989)


Classic Selection Vol.2  (On-U Sound,1991)


Classic Selection Vol.3  (On-U Sound,1994)



links in...

Cultural Amnesia

       Gerard Greenway, Ben Norland i John Peacock su bili članovi Britanske post-punk grupe Cultural Amnesia. Bend je bio aktivan od 1979 d...