Претражи овај блог

субота, 31. август 2024.

Flash & The Pan

 


     Zamišljeno kao isključivo studijski projekat, Flash & The Pan su čedo Harry Vande i Georga Younga, bivših članova Australijskog benda Easybeats. Debitovali su singlom 'Hey St.Peter' i postigli odličan uspeh. Slično se dogodilo i sa drugim singlom, 'Down Among The Dead Men', naročito u Australiji i Evropi. Debi album su objavili 1978 i on je uleteo na listu 100 najprodavanijih albuma u Americi, uprkos izostanku živih svirki. Grupa je postojala sve do 1992, kada su Vanda i Young izgubili interes za Flash & The Pan, koncentrišući se na kompozitorsko-producentski rad za druge izvodjače.
     Flash & The Pan će definitivno ostati zapamćeni po numeri 'Walking In The Rain', originalno b-strana singla 'Hey St.Peter', koju je 1981 sjajno obradila Grace Jones.

Collection  (Epic,1990)


...in coms

петак, 30. август 2024.

Producers

 


     Producers su bili new wave/power pop bend iz Atlante, Ga. Originalnu postavu su činili Van Temple (guitar, vocal), Kyle Henderson (bass, vocal), Wayne Famous (keyboards) i Brian Holmes (drums). 1981 snimaju debi album koji postiže zapažen uspeh, najviše zahvaljujući singlu, 'What She Does To Me'.
     1982 pokušavaju da ponove uspeh albumom 'You Make The Heat', ali osim singla 'She Sheila' (veoma popularan svojevremeno na MTV), album prolazi dosta slabo. 'Run For Your Life' nastavlja silaznu komercijalnu putanju, a četvrti LP je kompanija MCA otkazala i pre realizacije.
     Pop grupa sa slabom prodajom ne interesuje nikoga, pa se bend raspao 1991, povremeno se okupljajući radi natupa.

The Producers  (Portrait,1981)


...in coms

четвртак, 29. август 2024.

General Public

 


     General Public su osnovali, 1983, bivši članovi The Beat (English Beat), Dave Wakeling i Ranking Roger. Uz njih dvojicu, u prvoj postavi su bili i klavijaturista Mickey Billingham (ex-Dexy's Midnight Runners), basista Horace Panter (ex-Specials), bubnjar Stoker (ex-Dexy's Midnight Runners, ex-Bureau) i ex-Clash gitarista Mick Jones.
     Prvi album izdaju 1984 za IRS i u vreme kada se LP pojavio Jones već nije bio član benda, iako je svirao na većini pesama. Kevin White postaje zvanično novi gitarista General Public. U Britaniji album prolazi dosta skromno, ali je situacija bila bolja u Americi zahvaljujući singlu 'Tenderness'.
     Na drugom albumu se pojavljuju braća Minardi, Gianni (guitar) i Mario (drums), kao novi članovi. Album se prodaje slabije od debija i grupa se raspada. Roger nastavlja u Britaniji sa The Beat, a Dave ostaje u Americi i nastupa kao English Beat.
      Posle raznih solo projekata, Roger i Dave se ponovo udružuju kao General Public 1994, da bi snimili obradu Staple Singersa 'I'll Take You There', kao deo soundtracka za film 'Threesome'. Singl postiže neočekivani uspeh u Americi i Kanadi (nešto skromnije prolazi u UK) i General Public snimaju album 'Rub It Better', 1995, u produkciji Jerry Harrisona. album ne ponavlja uspeh singla i, umoran od turneja, Roger napušta bend.
     Od 2000, Dave Wakeling nastupa (uglavnom po Americi) ili kao General Public, ili kao Dave Wakeling & The Engliash Beat, uz povremeno gostovanje Ranking Rogera i drugih bivših Beat članova.

...All The Rage  (IRS,1984)



Hand To Mouth  (IRS, 1986)


Rub It Better  (Epic,1995)


links in...

среда, 28. август 2024.

Hollie Cook

 


     Hollie je rodjena i odrasla u Zapadnom Londonu. Od malena je volela T.Rex, Bowiea i Cure. s' obzirom da joj je otac Paul Cook (Sex Pistols), i nije neko čudo da je muzika uvek bila deo njenog života.
     Hollie se priključila obnovljenoj postavi Slits i učestvovala u snimanju Revenge Of The Killer Slits (2006) i Trapped Animal (2009). Njena strast prema reggaeu (posebno Janet Kay i Phyllis Dillon) i zvuku devojačkih vokalnih grupa šezdesetih, bila je osnova za njen solo rad, koji je sama nazvala 'tropical pop'. sa producentom Mike 'Prince Fatty' Pelanconiem snima prvi solo LP 2011 (dub verzija se pojavila 2012) a dalje slede 'Twice' (2014), 'Vessel Of Love' (2018) i 'Happy Hour' (2022, dub verzija 2023).

Hollie Cook  (Mr Bongo,2011)



Twice  (Mr Bongo,2014)


Vessel Of Love  (Merge,2018)


Happy Hour  (Merge,2022)



...in coms

недеља, 25. август 2024.

Bim Sherman

 


     Jedan od najpostojanijih kult reggae izvodjača, i jedan od najpriznatijih reggae pevača sa svojim slatkim, setnim glasom. Debitovao je 1974 singlom 'One Hundred Years In Babyln' i Kingstonski studiji su počeli da se otimaju za njega, ali je Sherman želeo da ide sopstvenim putem, odbijajući da peva bilo šta drugo osim sopstvenih pesama. Zato mu je, verovatno, i diskografija relativno mala. Osnovao je sopstvene etikete, prvo Scorpio a zatim i Red Sea, prodajući svoje singlove na ulicama Kingstona. 'Golden Locks' i 'My Whole World' su mu doneli malobrojnu, ali veoma odanu publiku.
     1980 se seli u Britaniju, gde se priključuje Adrian Sherwoodovoj On-U Sound ekipi. 1982, naravno sa Sherwoodom kao producentom, snima hvaljeni LP 'Across The Red Sea', a zatim osniva Century Records. Internacionalnu pažnju privlači tek 1996 sa albumom 'Miracle', akustičnim projektom sa, ponovo, Sherwoodom.
     Sherman je preminuo 2000 u Londonu.

Crucial Cuts Vol.1  (Century,1990)



Crucial Cuts Vol.2  (Century,1990)



links in...

субота, 24. август 2024.

Horace Andy

 


     Baveći se muzikom još od kraja šezdesetih, Jamajčanski pevač Horace Andy je postao poznat (bar u izvesnim krugovima) po svom specifičnom glasu, kojim je uneo nešto tajanstvenosti i čežnje u, uglavnom, klasičan roots reggae materijal. Njegov vokal je vodeća snaga u hitovima poput 'Skylarking' iz 1972, i brojnim albumima na kojima je istraživao dub i dancehall stilove tokom osamdesetih, ali je ipak širu popularnost stekao u devedesetim, saradjujući sa trip-hop pionirima Massive Attack.
     Horace Andy je i posle Massive Attack nastavio svojim reggae putem, radeći sa muzičarima kao što su Sly & Robbie, Alpha i Adrian Sherwood, u dvehiljaditim.

Wicked Dem A Burn:The Best Of...  (Fuel 2000,2001)



...in coms

понедељак, 19. август 2024.

NEWSCHOOL GARAGE & SURF 9: Crawdaddys, Boss Martians, Chesterfield Kings

 



CRAWDADDYS 
Crawdaddy Express  (Voxx, 1979).....Classic San Diego R&B/garage from the pioneers, circca '81.










BOSS MARTIANS 
Boss Martians  (Dionysus, 1995).....Rich melodies and chunky reverb from Pacific Northwest's premier surf and hot rod combo.









CHESTERFIELD KINGS 
Here Are The Chesterfield Kings  (Mirror, 1982).....One of the earliest '60s garage inspired LPs. All the fuzz and snarl you can eat!









CD - https://www.mediafire.com/file/8946hi3bg47v6fi/CRAWDADDYS+Crawdaddy+Express.zip/file

BM - https://www.mediafire.com/file/xd96984jv31sg8g/BOSS+MARTIANS+The+Boss+Martians.zip/file

CK - https://www.mediafire.com/file/jp5az23az111whf/CHESTERFIELD+KINGS+Here+Are+The+Chesterfield+Kings.zip/file

недеља, 18. август 2024.

Metro

 


     Britanski bend u kome su svirali Peter Godwin, Duncan Browne i Sean Lyons. Najpoznatiji su po numeri 'Criminal World', koji je 1983 na albumu 'Let's Dance', obradio David Bowie. Inače, singl 'Criminal World' je svojevremeno zabranjen na BBC-u zbog svog seksualnog sadržaja. Pre osnivanja grupe, 1976, i Browne i Godwin su imali skromnog uspeha kao solisti. Tokom 1977, na kratko su promenili ime u Public Zone i snimili singl 'Naive', sa Stuart Copelandom (Police) za bubnjevima. Copeland je odbio da im se priključi kao stalni član opredelivši se ipak za Police.
     Posle debi albuma, Browne napušta Metro, a Godwin i Lyons nastavljaju sa novim članovima sve do 1980, kada bend prestaje sa radom.

Metro  (Transatlantic, 1977)


New Love  (EMI, 1979)


Future Imperfect  (Metronome. 1980)



...in coms

субота, 17. август 2024.

Za Za

 


     Za Za je pseudonim Peter La Bontea, pre nego što se priklučio Minhenskom reggae/rock bendu Nighthawks. Budući da je po profesiji grafički dizajner, omote singlova i albuma je uradio sam. 'Zauberstab' je pesma po kojoj je postao poznat, mada na njegovom jedinom albumu ima bar još par podjednako dobrih numera. kao što su 'Vorbei Vorbei' (Yello Vs. Der Plan) ili 'Tango D'Elite'. Šteta što će, i pored neospornog potencijala koji pokazuje na albumu, ostati zapamćen kao 'one hit wonder'.

Za Za  (Blow Up,1982)



link in...

петак, 16. август 2024.

AD

 


     Još jedna od onih misterioznih grupa, sa svojim još misterioznijim izdanjem, o kojima nema nikakvih informacija, osim onih na omotu (a i to je malo više od ništa). Elem, pretpostavljam da se radi o duetu (Janek Alexander, Kevin Devie), da su Britanci i da se radi o minimal synth albumu, mada mi se čini da se većina njihovog jedinog (valjda) albuma sastoji od uvrnutog DIY/New wave popa.

Conspiracy  (Diamond Age,1979)



...in coms

четвртак, 15. август 2024.

Luna Twist

 


     Belgijski new wave band, nastao posle raspada grupe Once More. Alain Tant i Filip Moortgat su dodali dva nova člana, Dirk Blancharta i Dirk Vangansbekea, nazvali se Luna Twist i umesto punka, zasvirali new wave-pop.
     Prvi singl, 'Tom & Jerry', prošao je razočaravajuće, ali je sledeći, 'African Time', bio pun pogodak. Album 'A Different Smell From The Same Parfume' se pojavljuje 1982. Band je imao internacionalne ambicije pa su se povezali sa Britanskom firmom Statik. Naćalost, uprkos potencijalu, originalnosti i ambicijama, raspali su se 1983, zbog, kako je navedeno, kreativnih razmimoilaženja.
     Tant je nastavio kao studijski muzičar, Moortgat je radio sa Joe Lemaire, a Blanchard je krenuo solo.
     2008, tri originalna člana (Vangansbeke poginuo u saobraćajnoj nesreći 1999) su ponovo nastupili zajedno.

The Original Recordings 1981-83  (Mercury,1998)


link in ...

среда, 14. август 2024.

DREAD AT THE CONTROL 2

 





DANDY LIVINGSTONE.....
Dandy je poznatiji kao pevač koji je imao par UK hit singlova početkom sedamdesetih. Zašto je značajan kao reggae producent? Zato što je bio one-man industry u zemlji koja nije imala reggae tradiciju (UK), a nije baš ni da ju je želela. Dandy je svojim radom uspeo da Britaniji dočara ulični život crne populacije, gde prevaranti, radnici i ljubavnici dele iste snove i nevolje kao i bela Britanija.  (Dandy Livingstone - Suzanne Beware Of The Devil (Best Of), 2002)



HARRY MUDIE.....
Harry Mudie spada u najveće reggae producente iz prostog razloga što se usudio da postavi sebi pitanje zašto reggae ne bi koristio iste producentske vrednosti kao i bilo koja druga muzika. Nije se zadovoljio bazičnim ritmom i skank reggaeom, već je u aranžmane dodao gudače i orkestraciju. Rezultat je bila baršunasta, sočna muzika sa žestokim ritmom kao osnovom. A ako ne verujete da se heavy roots reggae i gudači mogu mešati, poslušajte King Tubbyev remix na Mudievom 'Dub Conference' albumu.  (Harry Mudie Meets King Tubby - Dub Conference Vol.1, 1976)


KEITH HUDSON.....
Bavio se svim i svačim dok nije pronašao sebe u muzici. Prvi je radio sa U-Royem, i snimao sopstvene pesme, mada se teško može nazvati pevačem, osnovao je nekoliko malih izdavačkih kompanija i prvi je ubacio funky tonove u reggae. Uvek je tragao za muzikom koja će osećanja dovesti do ekstrema. Koristio je fuzzbox gitarsku svirku, vokale je postavljao tik ispred mikrofona, tako da se čini, dok ih slušate, da vam dišu u uvo i snimao neke od najdubljih, najtežih ploča početkom sedamdesetih, kao što su njegova 'Satan Side' ili Horace Andyeva 'Don't Think About Me'.  (Keith Hudson - Too Expensive, 1976)



LESLIE KONG.....
Čovek koji je pokazao da Jamajka može biti konkurentna na pop tržištu, iako se bavio samo čistim reggaeom. Kong je radio sa Marleyem, John Holtom, Desmond Dekkerom, Jimmy Cliffom, Toots & The Maytals...Osnovao je kompaniju Beverley (UK distribucija Island) i ko-osnivač je Pyramid Records u Britaniji. Kreirao je uredan, igriv, čvrst zvuk i dokazao komercijalne vrednosti reggaea.  (Toots & The Maytals - Sweet And Dandy, 1969)


DUKE REID.....
Bivši policajac i vlasnik prodavnice alkoholnih pića, postao je jedan od najboljih reggae producenata. Počeo je sa Duke Reid The Trojan Sound System, a zatim osnovao firmu Treasure Isle. Voleo je da njegova muzika 'groova', bude dobro aranžirana i melodična. Trojan Records je osnovao 1967 u UK da bi predstavio široj publici izvodjače poput The Paragons, The Melodians, The Sensations...Najveća Reidova zasluga je verovatno produkcija U-Roya, King Tubbyevog rasta DJ-a i preteču budućih MC-eva. Drugi producenti nisu to dobro radili a Reid je od njega napravio Jamajčansku senzaciju na početku sedamdesetih, i to je, na neki način, označilo nastanak hip-hopa. Njegova zaostavština je ogromna: usavršio je rocksteady, učinio da stavovi muzičara postanu legitimni i pomogao da se kreira osnova rap-a i reggae toastinga.  (U-Roy - U-Roy, 1974)


...in coms

уторак, 13. август 2024.

Susan

 


     Susan je pevačica Japansko/Američkog porekla (negde piše Japansko/Francuskog). Kao tinejdžer se pojavljivala na radiju i televiziji, i igrala glavne uloge u pozorišnim komadima i mjuziklima. tokom sedamdesetih i osamdesetih, njen glas se mogao čuti u brojnim TV i radio reklamama.
     Početkom osamdesetih, potpisuje ugovor sa Sony i realizuje dva albuma sa zvezdanom postavom tadašnje Japanske technopop scene (Yukihiro Takahashi, Masami Tsuchyia...). 1982 je pokušala da se plasira i na Evropsko tržište, ali se zbog udaje i rodjenja deteta, povukla sa scene, iako je nastavila da 'iznajmljuje' svoj glas i peva kao prateći vokal.
     2005 se vraća da bi promovisala 'The Complete Susan', i održala je nekoliko koncerata uz pratnju članova Soft Ballet i originalnih saradnika na albumima, Takahashiem i Tsuchyiom.

The Complete Susan  (Sony,2005)



links in...

понедељак, 12. август 2024.

Anja Huwe

 


     Anja Huwe je bila pevačica legendarnog Nemačkog post-punk/gothic benda X-Mal Deutschland. kada se grupa raspala, Huwe je prestala da se bavi muzikom i posvetila se karijeri vizualnog umetnika.
     Na nagovor dugogodišnje prijateljice Mone Mur, Huwe je ponovo razmotrila svoje dugogodišnje odsustvo iz sveta muzike i odlučila da ga prekine, pridruživši se Murovoj u njenom Berlinskom studiju. Zajedno su radile nešto više od godinu dana na pesmama koje će postati, na kraju, album 'Codes'. Na snimanju albuma je učestvovala, sa svojim specifičnim gitarskim zvukom, i Manuela Rickers, takodje bivša članica X-Mal Deutschland.
     Početno inspirisane dnevnikom Moshe Shnitzki-a, koji se 1942 sa 17 godina priključio Beloruskim partizanima, 'Codes' govori o strahu, bolu, nasilju i samoći, ali i o lepoti, nadi, opstanku...
     Neočekivan ali nikako zakasneli povratak Anje Huwe je nedostajuća stranica u post-punk istoriji, sveža boja preko decenijama starog platna, produkt onih koji žive po sopstvenim pravilima.

Codes  (Sacred Bones,2024)



...in coms

недеља, 11. август 2024.

DREAD AT THE CONTROL 1

 

     Njihov inovativni pristup reggaeu postavio je Jamajku na mapu globalnih muzičkih velesila.

COXSONE DODD.....
Jedan od prvih producenata koji je shvatio da ako želiš da kontrolišeš svoj proizvod, mora da kontrolišeš kompletan proces. Tako da je Coxson otvorio svoj studio, prodavnicu ploča koje je sam štampao, pronalazio mlade talente, bavio se produkcijom i mixom, i imao sopstveni 'sound system'. Uvideo je prednosti višekanalnog snimanja i prvi je, još sredinom šezdesetih, počeo da snima vokale odvojeno, što mu je omogućavalo da ponovo koristi popularne ritmove sa novim vokalima i instrumentalnom linijom. (Marcia Griffiths - Naturally, 1978)

LEE 'SCRATCH' PERRY.....
Producent, kompozitor i pevač, prepoznatljiv po inovativnoj studijskoj tehnici i produkcijskom stilu. Jedan je od pionira dub tehnike koji je koristio remixe i studijske efekte da bi kreirao nove instrumentalne ili vokalne verzije reggae numera. Iako važi za potpuno šašavog naduvenog (i naduvanog) matorca, jedan je od najboljih producenata i to ne samo u reggaeu. (Heptones - Party Time, 1977)


KING TUBBY.....
Pročuo se kao remix majstor, a ne kao producent, mada se uspešno bavio produkcijom u sedamdesetim. Dub pionir, koji je kreirao specifičan zvuk, izuzetno je saradjivao sa U-Royem, koji je često bio MC za njegovu muziku. U osamdesetim je otvorio sopstvenu firmu Firehouse, i specijalizovao se za oštar, elektronski ragga sound, koji je u to vreme zvučao kao da dolazi sa nekog drugog sveta. (Anthony 'Red' Rose - Red Rose Will Make You Dance, 1986)

KING JAMMY.....
Počeo je karijeru kao operater sound systema, i posle kraćeg boravka u Americi, postaje šegrt King Tubbyu. Pročuo se kao remix majstor, osnovao svoju kompaniju Jammy krajem sedamdesetih i producirao prvi Black Uhuru album, Love Crises, 1977. Pravu producentsku slavu je doživeo 1985, radeći sa dancehall pevačem Wayne Smithom, petljajući sa Casio elektronikom i programiranim ritmovima. Sve je zvučalo apsolutno ne-Jamajkanski, ali je Under My Sleng Teng postala senzacija i Jammy se fokusirao na digitalnu muziku. Možda i najbolji reggae producent u osamdesetim. (Wayne Smith - Sleng Teng, 1986)

RUPIE EDWARDS.....
Pijanista, perkusionista, pevač, osnivač nekoliko malih izdavačkih kompanija i izdavač magazina Record Retailer, Edwards je bio jedna od ključnih figura reggea na Jamajci krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih. Producirao je brojne izvodjače (Gregory Isaacs, Ethiopians...) i specijalizovao se za zvuk koji se dopadao i okorelim rastama i modernoj, 'gradskoj', publici. Njegov singl Ire Feelings, je prva (mnogi će reći i jedina) prava dub ploča koja je postala hit u UK. Veoma je zaslužan za uspon tzv. 'version', gde producent stvara potpuno novu pesmu koristeći ritam osnovu stare, uz novi mix, vokale i razne efekte. (Rupie Edwards - Ire Feelings, 1975)



links in...

субота, 10. август 2024.

Neurotic Arseholes

 


     Nemački punk bend, koga su 1979 osnovali basista Zahni i gitarista Kurt, sa namerom da sviraju muziku sličnu Lurkers ili Dead Boys. 1980 u bend dolaze bubnjar Der Kurze i pevač Dierk (Zombie). 1981 prvi put nastupaju uživo a iste godine dobijaju i ugovor sa Aggressive Rockproduktionen.
     Učestvuju na par kompilacija pre nego što su završili svoj prvi LP, '...Bis Zum Bitteren Ende', 1983. Po izlasku albuma napuštaju Aggressive Rockproduktionen (u medjuvremenu promenili ime u Noise International) zbog njihove heavy metal orijentacije.
      Pristupaju Hamburškoj firmi Weird System i snimaju drugi LP, 'Angst', 1985. I pored dobrih ktitika, unutrašnji sukobi dovode do raspada grupe 1986, ali su se, u periodu 1989-1996, više puta ponovo okupljali.

...Bis Zum Bitteren Ende  (Aggressive Rockproduktionen,1983)


Angst  (Weird System,1985)




links in....

C Cat Trance

       Post-punk bend iz Nottinghama, koga je osnovao John Rees Lewis, po napuštanju Medium Medium. U grupi je svirao i originalni bubnjar M...