Претражи овај блог

петак, 20. март 2020.

Fall part I


      Kao rezultat punk buma 1976/77,Mark E.Smith je osnovao (uz gitaristu Martin Bramaha i basistu Tony Friela) u Manchesteru,the Fall.Dopunivši postavu sa Unom Baines (keyboards) i Karl Burnsom (drums),jedinstveni punk band,već 1977,radi snimke za John Peela,da bi ubrzo potpisali ugovor sa Mark Perryevom nezavisnom etiketom Step Forward.1978 objavljuju debi Ep,'Bingo Master's Breakout',na kome ruše sve punk stereotipe.
      Sledi prva od mnogobrojnih personalnih promena:Marc Riley i Yvonne Pawlett menjaju Bainsovu i Friela.Čudan,ali ne toliko oduševljavajući singl,'It's The New Thing',popunjava vreme do veličanstvenog debi albuma u produkciji Bob Sergeanta.
      Snimljen za samo 48 sati,'Live At The Witch Trials'(1979) je studijski set ispunjen ciničnom,razbijačkom lirikom kakva se nije čula još od Velvet dana.Uvrnte punk numere poput 'Futures And Pasts' ili 'Rebellious Jukebox',lepo se slažu sa ekskurzijom u eksperimentalne vode u numerama kao što su 'Frightened' i 'Music Scene'.Album nije lak za slušanje (i shvatanje) ali ga je širi post-punk auditorijum znao ceniti,pa je album dospeo na mesto #9 nezavisnih lista u Britaniji.
     Smith potpuno preuzima kontrolu u bandu po odlasku Bramaha i Burnsa.Steve Hanley (bass) i Mike Leigh (drums) učestvuju na razarajućem punk-a-billy singlu 'Rowche Rumble',nakon kojeg je Pawlett zamenjena sa gitaristom Craig Scanlonom.
     'Dragnet'(1979( je još mračniji i poetski čudniji album,na kome se izdvajaju numere 'Muzorewi's Daughter','Choc-Stock','Spectre Vs.Rector' i 'Psykick Dancehall' (ponovo rockabilly).
      Osamdesete Fall započinju singlom 'Fiery Jack' i Rough Trade debijem,živim 'Totale's Turn'
      Uz Paula Hanleya na bubnjevima (brat Stevea Hanleya),umesto Leigha,Smith i kompanija isporučuju još dva,buduća klasična,singla 'How I Wrote Elastic Man' i 'Totally Wired'.'Grotesque (After The Gramme)' iz 1980 je impresivan,ako ne i briljantan album,prepun 'manic-a-billy' storija kao što su 'Container Drivers','Pay Your Rates' ili 'New Face In Hell'.U epskom zatvaraču albuma 'The NWRA (The North Will Rise Again)',Smith iskazuje otpor prena novo-izabranoj Thatcherkinoj vladi.
     Neobičan format,10'',primenjen je na 'Slates'(1981) na kome su (bar) dve sjajne numere;'Leave The Capitol' i 'An Older Lover Etc.'.Sa dva bubnjara u postavi (ponovo Karl Burns),Fall potpisuju za Kamera Records i izdaju singl sa duplom A stranom,'Lie Dream Of A Casino Soul/Fantastic Life',kao uvodom u album 'Hex Enduction Hour'(1982).Album je sniman na Islandu a od šezdeset minuta muzike izdvajaju se pesme 'The Classical','Hip Priest' i 'Jaw-Bone And The Air-Rifle'.Ovaj album je njihov najveći komercijalni uspeh,do tada i stigao je do mesta #75 UK liste.
     'Room To Live' je razočarao njihovu rastuću college fan bazu.Ipak pojedine numere ('Joker Hysterical Face','Marquis Cha-Cha') spašavaju album od muzičkog mediokritetsva.
     1983,ostaju bez Marc Rileya (osnovao Marc Riley & The Creepers) i vraćaju se u Rough Trade i ponovo oduševljavaju singlovima 'The Man Whose Head Expanded' i 'Kicker Conspiracy',pre nego što u priču ulazi Brix.
     Ona momentalno ostavlja svoj trag u muzici Fall,kao vokal,gitarista i koautor nekoliko pesama na sledećem albumu,'Perverted By Language'(1983).Ovaj set je još jednom stavio na muke Fall vernike.Markov mentalni pop-rock se prepoznaje u 'Eat Y'self Fitter','Garden' i 'Tempo House',dok je njegova,sada već supruga,dala zlatan doprinos u 'Hotel Bloedel' i 'Hexen Definitive'...

Live At The Witch Trials  (Step Forward,1979)


Dragnet  (Step Forward,1979)


Grotesque-After The Gramme  (Rough Trade,1980)


'77-Early Years-'79  (Step Forward,1985)


Slates  (Rough Trade,1981)


Hex Enduction Hour  (Kamera,1982)


Room To Live  (Kamera,1982)


Perverted By Language  (Rough Trade,1983)



...in coms

1 коментар:

  1. https://ulozto.net/file/6Ji8HjdepvlJ/01-live-at-the-witch-trials-1979-rar
    https://ulozto.net/file/j0H7Yj987wba/02-dragnet-1979-rar
    https://ulozto.net/file/otoUt051cj5W/03-grotesque-after-the-gramme-1980-rar
    https://ulozto.net/file/Wh7cW8yaLUYW/04-early-years-1985-rar
    https://ulozto.net/file/HxdQFZjSIcYF/05-slates-1981-rar
    https://ulozto.net/file/wMPBaq35iNj0/06-hex-enduction-hour-1982-rar
    https://ulozto.net/file/JidKkvwSJgZQ/07-room-to-live-undilutable-slang-truth-1982-rar
    https://ulozto.net/file/4sRfaInf2nXf/08-perverted-by-language-1983-rar

    ОдговориИзбриши

Karlowy Vary

       Post-punk grupa iz Zagreba, aktivna tokom osamdesetih. Nastali su kao Korowa Bar, da bi dolaskom pevačice Varje Orlić postali Karlowy...